"Det har varit en skottlossning och en man är förd till sjukhus. Vi har inlett en förundersökning om försök till mord", säger Tommy Lindh vid polisen i Bergslagen. Foto: Richard Ström"Det har varit en skottlossning och en man är förd till sjukhus. Vi har inlett en förundersökning om försök till mord", säger Tommy Lindh vid polisen i Bergslagen. Foto: Richard Ström

"Det har varit en skottlossning och en man är förd till sjukhus. Vi har inlett en förundersökning om försök till mord", säger Tommy Lindh vid polisen i Bergslagen.

 Foto: Richard Ström
Grannen Jörgen Johansson hade just kommit hem när skjutningen inträffade. "Polisen kom i full fart och sedan kom två ambulanser", säger han. Foto: PrivatGrannen Jörgen Johansson hade just kommit hem när skjutningen inträffade. "Polisen kom i full fart och sedan kom två ambulanser", säger han. Foto: Privat

Grannen Jörgen Johansson hade just kommit hem när skjutningen inträffade. "Polisen kom i full fart och sedan kom två ambulanser", säger han.

 Foto: Privat

Stor polisinsats – en person har skjutits

Publicerad

En man i 30-årsåldern vårdas för livshotande skador efter att han skjutits i huvudet i Örebrostadsdelen Markbacken.

Enligt uppgift är den skjutne släkt med en av de åtalade i en pågående mordrättegång. Polisen utreder om det finns kopplingar.

– Det finns en viss hotbild, säger Tommy Lindh från polisen i Bergslagen.

Skjutningen inträffade i närheten av en skola i Markbacken i Örebro vid klockan 16 på onsdagseftermiddagen. Nu pågår en intensiv jakt på gärningsmannen.

– Det har varit en skottlossning och en man är förd till sjukhus. Vi har inlett en förundersökning om försök till mord, säger Tommy Lindh presstalesperson vid polisen i Bergslagen.

Den skottskadade mannen är i 30-årsåldern. Han har enligt uppgifter träffats i magen och i huvudet. Enligt sjukhuset han vårdas på är han mycket allvarligt skadad.

– Läget är livshotande för personen, säger Ulrika Juhlin, kommunikationschef på universitetssjukhuset i Örebro.

Polisen har satt sjukhuset under bevakning, enligt lokaltidningen Nerikes Allehanda.

Söker man som sprang från platsen

Ett stort område är avspärrat och tekniker och hundförare finns under eftermiddagen och kvällen på platsen där man genomför dörrknackning för att få in fler vittnesuppgifter.

– De leds av ett yttre befäl på plats. Hundförare arbetar med att titta på eventuella flyktvägar och kunna säkra eventuella spår. Ett stort område är avspärrat. Det är för att ge teknikerna goda förutsättningar att arbeta, säger Tommy Lindh.

En man har enligt polisen synts springa från området i riktning mot centrum.

– Mannen var mörkklädd och cirka 170 till 180 centimeter lång, säger Tommy Lindh.

Han vill inte säga om man har hittat ett skjutvapen.

Vid 21-tiden på onsdagskvällen var ingen person gripen misstänkt för dådet.

– Det viktigaste är att fånga upp alla vittnen, säkra den tekniska bevisningen, det är där vi kan gå fel. Min fasta övertygelse är att vi kommer att hamna på rätt spår, säger kommissarie Ted Esplund som arbetar med fallet.

Kan ha koppling till rättegång

Polisen hanterar skjutningen som en särskild händelse.

– Vi har ett inre ledningsstöd gemensamt med inre spaningsinsatser och yttre verksamhet för att vi så snart som möjligt ska kunna gripa gärningsmannen, säger Tommy Lindh.

Den skadade mannen ska vara känd av polisen sedan tidigare för mindre brottslighet.

Under onsdagen startade en uppmärksammad rättegång i Örebro tingsrätt efter mordet på en 21-årig man i stadsdelen Vivalla i somras. Sju personer står åtalade misstänkta för inblandning i händelsen, som Nerikes Allehanda har rapporterat om.

Det var i juli i fjol som en 21 årig man dog efter sina skador i samband med en skottlossning i Vivalla i Örebro.

Mannen som nu skottskadats är enligt uppgift släkt med en av de åtalade männen. Polisen är dock förtegen gällande en möjlig koppling till dagens skjutning.

– Det finns givetvis med i vår arbetshypotes, eftersom rättegången har varit omgärdad av polis och det finns en viss hotbild, säger Tommy Lindh.

Enligt Ted Esplund kan det finnas kopplingar, men polisen vill samtidigt inte låsa fast sig vid en hypotes.

– Det har kommit tips om att det ska finnas kopplingar, men vi låser oss inte vid något. De här individerna har haft konflikter åt olika håll, säger poliskommissarie

Granne: "Man blir skärrad"

– Jag står på balkongen och tittar ut. Jag ser fyra polisbilar utanför och en svart jeep och polisen står och pratar med någon där. De har spärrat av en stor gräsplan på gården och går och lyser med lampor, säger Jörgen Johansson, 33, som bor i närheten.

Han hade just kommit hem när skjutningen inträffade.

– Vi hade precis kommit in genom dörren och så såg jag att det blinkade blått utanför fönstret. Polisen kom i full fart och sedan kom två ambulanser, säger han.

Jörgen beskriver området Markbacken som lugnt.

– Man blir lite skärrad och orolig när man fått höra att någon som har blivit skjuten, man vet ju inte om det är någon som man känner igen, säger Jörgen.

Barn hölls inne på närliggande skola

På Brukets skola som ligger i närheten låste man dörrarna efter skottlossningen, berättar skolans rektor. Inga barn tilläts gå hem ensamma.

– Det vi gjorde var att så lugnt som möjligt gå runt och låsa alla dörrar, vi visste ju inte exakt vad som hade hänt utanför, och såg till att vi hade alla barn inomhus. Inga barn fick gå ensamma hem utan föräldrarna fick komma och hämta barnen, säger rektorn Sylvi Andersson på Brukets skola.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag