Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor oro kring C-reform: ”Fullskaligt experiment”

Reformeringen av Arbetsförmedlingen riskerar att spricka
ARKITEKTEN. Martin Ådahl, Centerns arbetsmarknadspolitiska talesperson, har utarbetat reformen som beskrevs som en av partiets största segrar när januariavtalet presenterades.Foto: PRESSBILD
NY MINISTER. Eva Nordmark (S), tog över som arbetsmarknadsminister när Ylva Johansson flyttade till Bryssel.Foto: OLLE SPORRONG
KRYMPER. Reformen innebär att Arbetsförmedlingen krymper avsevärt och att privata aktörer helt ska ta över förmedlingsuppdraget. Men nu växer kritiken, även internt i Centerpartiet.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Reformeringen av Arbetsförmedlingen, som är Centerns stora flaggskeppsreform, dras med så stora problem att hela reformen riskerar att spricka. Det uppger källor för Expressen.

Motsättningarna mellan januaripartierna är också stora i frågan, och även inom Centern finns kritik mot hur den egna ledningen drivit fram förändringarna.

– Det är ett fullskaligt experiment, säger en C-företrädare.

I skottgluggen för kritiken står upphovsmannen till reformen, C-politikern Martin Ådahl, men själv avfärdar han bestämt kritiken.

– Man har försökt sabotera reformen, säger han.

Den totala omgörningen av Arbetsförmedlingen som nu står för dörren, där privata aktörer ska ta över hela förmedlingsverksamheten, var ett av Centerpartiets viktigaste krav för att släppa fram Stefan Löfven i vintras.

Reformen, som utarbetats av Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl, lyftes också fram som en av partiets absolut största politiska segrar när januariavtalet mellan S, C, L och MP presenterades.

Centerledaren Annie Lööf efter statsministeromröstningen i riksdagen den 18 januari i år.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Nu börjar det bli dags för skarpt genomförande: Redan nästa år ska en proposition tas fram, och året därpå, under 2021, ska Arbetsförmedlingen vara avvecklad i sin nuvarande form.

Men allt har inte gått som planerat med Centerns flaggskeppsreform. Expressen har talat med ett stort antal personer som på olika sätt är involverade i reformarbetet eller har inblick i det från såväl regeringshåll som övriga januaripartier, och fram träder bilden av en politisk process som kantas av problem och där grundläggande frågor saknar svar.

S-företrädare: ”Mycket bekymmersamt”

– Det system man utlovat är extremt svårt att få till. Jag tror bara det är Martin Ådahl som tycker det är tydligt var det här ska landa och mitt intryck är att Centern tycker att det här är eskalerande jobbigt, säger en källa som deltagit i arbetet.

En tung S-företrädare beskriver läget i reformprocessen som ”mycket bekymmersamt”.

Martin Ådahl, här på valvakan i september 2014, är Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson.Foto: IZABELLE NORDFJELL

Inom Liberalerna är tonläget om möjligt ännu hårdare, och där menar man att det är högst oklart i dagsläget om reformen kommer gå att genomföra under mandatperioden. Den man framför allt är kritisk mot är Martin Ådahl.

– Hans sätt att sköta den här processen håller på att sänka hela reformen. Han har ändrat sig om hur reformen ska gå till under reformprocessens gång och nu är det så stora frågetecken att hela reformen riskerar att spricka, säger en L-källa.

C-företrädare: ”Tyvärr anledning till oro”

I Centern bekräftar tunga företrädare Expressen talat med att det finns en oro även inom C för hur man ska ro reformen i hamn på ett bra sätt.

– Problemet är att man trycker igenom en reformering av ett helt politikområde där det egentligen inte tänkts igenom på förhand och ingen har svar på hur det här ska landa. Det finns tyvärr all anledning till oro, säger en företrädare i partiet.

Genomgående för kritiken som förs fram är att grundläggande frågeställningar fortfarande saknar svar. En sådan är vilken roll kommunerna ska spela.

I januariavtalet står det inget om kommunernas roll, utan det som utlovas är ett system som bygger på Lagen om valfrihet (LOV) där fristående aktörer tävlar om uppdragen att förmedla jobben.

Men enligt vad Expressen erfar har synen på kommunernas roll ändrats under reformprocessens gång efter hårda påtryckningar från centerpartistiska och socialdemokratiska kommunalråd runtom i landet.

I många av landets kommuner, som fått se sina arbetsförmedlingskontor läggas ned under året, är tveksamheten till privata aktörer stor och man vill i stället själva ta över förmedlandet mot ersättning från staten.

Det har fått Martin Ådahl och Centerledningen att tänka om och nu vill man, med stöd av S, att kommunerna ska kunna vara med och sköta förmedlandet lokalt. 

Problemet är bara att det sannolikt inte går att kombinera med det utlovade LOV-systemet.

L-källa: ”Feltänkt från början”

Frågan om kommunernas roll ska nu ”analyseras” på arbetsmarknadsdepartementet, men enligt källor i regeringen kommer det bli väldigt svårt att få till ett system där kommuner och privata aktörer i praktiken konkurrerar om uppdragen att sköta förmedlandet.

Från Liberalerna menar man att hela reformprocessen därmed hamnat i ett helt nytt läge. 

– Det Centerpartiet gjort är att man försökt kopiera det system som fanns i Australien. Men det var feltänkt från början och nu har man ändrat sig och vill ha med kommunerna, men vet inte hur. Det här har helt ändrat spelplanen, säger en L-källa.

Ett annat stort frågetecken som flera lyfter fram är ersättningsmodellen för de privata aktörerna som ska sköta förmedlandet. För att inte upprepa misstaget med jobbcoacherna, då flera oseriösa aktörer gav sig in, vill man rigga ett system där företagen får ersättning i efterhand baserat på hur man lyckats med sitt uppdrag.

Men även det har visat sig svårt att utforma i praktiken eftersom det i många fall kan vara svårt att värdera om en person står närmare arbetsmarknaden efter en åtgärd eller inte – så länge personen inte fått ett riktigt jobb.

Dessutom är det sannolikt bara ett fåtal större aktörer som har de finansiella muskler som krävs för att klara en modell där företaget tar risken att bli utan ersättning, eller får avsevärt lägre, om man inte lyckas få en person i arbete.

Flera personer med inblick i processen menar att man från Centerpartiet och regeringen grovt underskattat komplexiteten i de förändringar man på kort tid nu ska driva igenom. 

– Det här hade man behövt utreda mycket mer grundligt, säger en källa.

Effekter av M/KD-budgeten

Det som också kraftigt försvårat reformarbetet är de stora nedskärningar som genomförts av Arbetsförmedlingen under året, delvis till följd av M- och KD-budgeten som röstades igenom förra hösten och trädde i kraft 1 januari 2019. 

Och Martin Ådahl själv avfärdar också bestämt kritiken mot reformen, och menar att problemen som uppstått till stor del beror på Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

– Allt det som händer nu är antingen en följd av M- och KD-budgeten eller av Mikael Sjöbergs högst personliga beslut, som vi varit väldigt kritiska mot, säger Marti Ådahl. 

– Jag är irriterad över att man har försökt sabotera reformen. Det är de som skapat den största oron, att man har den här centraliseringsivern, säger Martin Ådahl och hänvisar till Arbetsförmedlingens nedläggning av lokala kontor runtom i landet. 

Han menar att kritiken som framförs i stor uträckning också bygger på en ”mytbildning” i media. 

– Hade vi fått bestämma från dag ett hade det inte sett ut så här, säger han och fortsätter:

– Det största misstaget vi kanske gjorde var att vi inte bytte generaldirektör från första dagen. Då hade vi fått en annan ordning på den här utvecklingen. 

Men för Centerpartiet skapar turbulensen i processen likväl problem. Och inom partiet uttrycker flera Expressen talat med oro för vad det skulle innebära om reformen – som marknadsförts som partiets spjutspetsprojekt – inte går att ro hem under mandatperioden.

Kommunalrådet: ”Måste vara glasklart”

Ute bland centerpartistiska kommunalråd bekräftar flera Expressen talat att de uppvaktat den egna partiledningen och framfört synpunkter på reformen. En av dem är Christina Davidson (C), kommunstyrelsens ordförande i småländska Nybro.

– Det som vi har skickat med från många centerkommuner till partiet centralt och Martin Ådahl är att det här måste bli bra. Vi måste veta att det kommer finnas lokala aktörer ute även hos oss i de små kommunerna och gör det inte det så måste vi i kommunerna få uppdraget att själva ta över verksamheten, säger hon.

– Det måste vara glasklart att man inte lämnar de små kommunerna i sticket. Jag är mycket tveksam till om det kommer finnas privata aktörer som är beredda att kliva in i Nybro. Det är nog mer i storstäderna som den möjligheten finns, fortsätter hon.

I Nybro har Arbetsförmedlingens neddragning redan slagit hårt, och precis som många andra kommunalråd vittnar Christina Davidson om ökade kostnader för försörjningsstöd som en direkt följd av Arbetsförmedlingens nedlagda kontor.

– För oss är det märkbart. Vi får dagliga signaler från vår socialtjänst. Människorna som vi skulle kunna hjälpa hamnar nu på försörjningsstöd, säger hon.

Andra centerpartistiska kommunalråd Expressen pratat med vill inte framträda med namn, men ger en liknande bild, och flera ifrågasätter också en av själva grunderna till reformen: Varför privata aktörer skulle vara bättre på att matcha arbetslösa till jobb, när problemet ofta är att de arbetssökande helt saknar utbildning och i vissa fall till och med kan vara analfabeter.

Enligt Christina Davidson i Nybro fungerade den statliga Arbetsförmedlingen ”ypperligt” fram till för ett halvår sedan. 

– De senaste åren har Arbetsförmedlingen fungerat väldigt bra i Nybro kommun, men nu gör den inte det längre, säger hon.

Ådahl (C): ”Har väldigt klar bild”

Martin Ådahl säger att han har en bra dialog med C-kommunalråden och att stödet för reformen är stort i partiet. 

Han avfärdar också bestämt att det finns oklarheter med reformen.

– Vi har diskuterat igenom det här på ett sätt som nästan aldrig görs inför en sådan här reform. Vi har en väldigt tydlig och klar bild av hur det här ska gå till, ända ner i detalj, säger han.

Hur ser du på att det inte verkar gå att införa ett system med LOV där kommunerna samtidigt är med? 

– Utgångspunkten är att när de privata aktörerna inte är tillräckligt aktiva, det är då kommunerna ska ha möjlighet att gå in. Det är inte oklart.

Kommer tidsplanen att hålla?

– Absolut. Tidsplanen kommer att hålla.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), som bara suttit en månad på posten, är den som nu ska lotsa reformen i hamn. Hon säger till Expressen att hon förstår oron många känner, och till skillnad från Martin Ådahl uppger hon är flera stora frågor ännu är obesvarade.

Ministern: ”Många frågetecken”

– Det här reformarbetet är inne i en fas där det är naturligt att känna en viss oro därför att det är många frågetecken som ska rätas ut, säger hon.

Eva Nordmark beskriver tidplanen som ”tuff”, men ambitionen är fortsatt att den ska hållas. 

Men det viktigaste är enligt ministern att det nya systemet som ska utvecklas fungerar i praktiken och ger alla – oavsett var man bor i landet – tillgång till en fungerande arbetsförmedling.

– Det är viktigt att det här reformarbetet får ske på ett ordnat sätt och det är min och regeringens ambition att så blir fallet, säger hon. 

Eva Nordmark (S) var mångårig TCO-ordförande innan hon blev arbetsmarknadsminister.Foto: OLLE SPORRONG

Till skillnad från Martin Ådahl säger Eva Nordmark också att kommunfrågan fortfarande är olöst.

– Det finns ingen sådan färdig plan för kommunernas roll, säger hon och medger också att det finns juridiska hinder för att släppa in kommunerna.

– Det är många kommunpolitiker som uttrycker att de vill vara med och bidra i det här systemet. Det jag förstått är att det finns väldigt mycket juridiska komplikationer med detta och det är något som behöver analyseras på arbetsmarknadsdepartementet. Jag har inget färdigt svar på det nu.

Förutom den analysen inväntar regeringen också en rapport som Arbetsförmedlingen ska presentera den 1 november, om hur myndigheten tänker sig sin nya roll, som är tänkt att begränsas till värdering av arbetssökande och kontroll av privata aktörer.

– För mig är utgångspunkten att det här måste funka i praktiken och som norrbottning har jag väldigt stor förståelse för att den oro som finns i många mindre kommuner. Det är därför vi måste se till att reformeringen sker på ett ordnat sätt, säger Eva Nordmark.

Arbetsförmedlingen – detta har hänt

• Under regeringsbildningen, hösten 2018, vann Moderaternas och Kristdemokraternas budget, och i den låg besparingar på arbetsmarknadspolitiken på 2,9 miljarder kronor.

• I regeringsförhandlingarna mellan S, C, L och MP, som resulterade i januariavtalet den 11 januari 2019, fick Centerpartiet igenom en mycket omfattande reformering av Arbetsförmedlingen. Myndighetens hela förmedlingsverksamhet över landet skulle enligt uppgörelsen tas över av privata aktörer. 

• I början av 2019 varslade Arbetsförmedlingen 4 500 anställda om uppsägning och i mars presenterade Arbetsförmedlingen ett förslag om att 130 av de sammanlagt 242 lokala kontoren runtom i landet ska läggas ner.

• Efter påtryckningar från C och L meddelade regeringen i juni 2019 att Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg får lämna sin post när hans förordnande går ut i mars 2020.

• I regeringens vårändringsbudget och höstbudget som presenterats har mer pengar tillförts till Arbetsförmedlingen, men inte i samma utsträckning som den tidigare neddragningen.

• Under 2020 ska en proposition tas fram och under 2021 ska reformen av Arbetsförmedlingen vara fullt genomförd.