Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor oro för TikTok: ”Kinesiska regimen”

Tiktok har gjort duon till miljonärer.
Sverigedemokraternas Markus Wiechel.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Appen Tiktok har blivit omåttligt populär.Foto: shutterstock / shutterstock

TikTok har seglat upp som en av svenska ungdomars absoluta favoritappar.

Nu vill bland annat Sverigedemokraterna se över riskerna med den kinesiska dundersuccén, rapporterar SVT Nyheter.

Miljöpartiet håller med:

– Vi följer utvecklingen, och ser till att de myndigheter som motarbeter sådant har de resurser som de behöver, säger partiets rättspolitiska talesperson Rasmus Ling till SVT.

Nyheten kommer efter att USA har börjat utreda om den kinesiska appen utgör ett nationellt säkerhetshot.

SVT Nyheter rapporterar att Sverigedemokraternas utrikespolitiska talesperson Markus Wiechel anser att oron för TikTok är befogad. Han välkomnar att en riskbedömning av appen görs även i Sverige:

”Det är ett välkänt faktum att den kinesiska regimen använder sig av sina medborgare och de kinesiska företag som finns för att tillgodose sina intressen i andra länder. Bland dessa intressen finns inte minst digital infrastruktur, vilket även historien med Huawei vittnar om”, skriver Markus Wiechel till SVT Nyheter.

Miljöpartiets rättspolitiska talesperson Rasmus Ling är av samma åsikt:

Miljöpartiet om Tiktok: ”Kina är aktiva”

”Man behöver ta den här typen av risker på största allvar. Många regimer försöker komma över information så man måste vara vaksam på sådant som hotar Sveriges säkerhet. Det här är en utveckling som skett på sistone i och med teknikutvecklingen, och Kina är aktiva”, skriver han till SVT Nyheter.

Däremot vill Rasmus Ling inte uttala sig om huruvida Sverige behöver inleda en utredning om TikTok. Han förklarar att han litar på att myndigheter som Försvarsmakten larmar om politiska initiativ fordras.

I ett uttalande på sin hemsida skriver TikTok att all data från amerikanska användare lagras i USA, samt att företagets datacenter är placerade utanför Kina. TikTok lyder inte under kinesisk lag, hävdar företaget.

Sverigedemokraterna största parti

Enligt den nya undersökningen från Aftonbladet/Demoskop är Jimmie Åkessons parti landets största.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.