Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
 Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Stor ökning av anmälningar om sexbrott – efter #metoo

Publicerad

868 nya anmälningar om sexuellt ofredande har gjorts under november – vilket är en ökning med 33 procent jämfört med förra året, skriver SVT Nyheter.

Det visar den senaste preliminära statistiken från Brottsförebyggande rådet.

Det var i oktober som Metoo-uppropen började komma – något som nu också resulterat i ett högre antal polisanmälningar.

– Vi ser en tydlig skillnad när det gäller anmälningarna, särskilt för sexuella ofredanden, säger Lisa Wallin, utredare på Brottsförebyggande rådet till SVT Nyheter.

Anmälningar av sexuellt ofredande ökar mest

Bland sexualbrotten är det anmälningar av sexuellt ofredande som har ökat mest. Ökningen är på 33 procent jämfört med november 2016.

Även antalet anmälda våldtäkter har ökat jämfört med november förra året, enligt statistiken.

631 personer anmälde våldtäkter under november i år – en ökning med 16 procent jämfört med samma månad förra året."

Totalt sett har även antalet anmälde sexualbrott ökat under oktober och november jämfört med augusti och september.

"Ungefär en av tio gör polisanmälan"

Samtidigt finns ett stort mörkertal, enligt Lisa Wallin, utredare på Brå.

– Vi vet att få sexualbrott polisanmäls, ungefär en av tio utsatta gör en polisanmälan. Men efter metoo-debatten kan fler ha valt att hantera sådana händelser på ett annat sätt och lyfta fram detta i ljuset, säger hon till SVT.

Innan jul kommer nya regeringsförslag om strängare straff för sexbrott och ökat stöd till brottsoffer. Regeringen kommer även ge Brå i uppdrag att i större utsträckning undersöka ökningen av sexualbrotten, skriver SVT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag