Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD går starkt framåt i SCB:s nya mätning

Lena Rådström Baastad om S låga notering i SCB:s mätning.
Resultatet av SCB:c nya partsympatiundersökning visar att SD är det parti som har ökat mest, medan Socialdemokraterna backat. Skillnaden mot riksdagsvalet 2018.
Sverigedemokraterna tal Jimmie Åkesson.
Foto: SVEN LINDWALL

1,8 procent av Socialdemokraternas väljare och 2,3 procent av Moderaternas har sedan valet lämnat sina respektive partier för Sverigedemokraterna. Det visar SCB:s stora partisympatiundersökning, som släpptes på tisdagen. 

Totalt ökar Sverigedemokraterna med 5,1 procentenheter sedan valet, medan Socialdemokraterna tappar två. 

– Det är ett oerhört tufft läge, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad. 

Om det vore val i dag skulle Sverigedemokraterna bli landets näst största parti, med 22,6 procent av väljarstödet. Det visar SCB:s stora partisympatiundersökning som genomförts i november och som släpptes i tisdagen. Därmed ligger de nu bara en kort bit bakom det största partiet Socialdemokraterna, som med ett väljarstöd på 26,3 procent tappar två procentenheter sedan valet och därmed gör sitt sämsta resultat någonsin i en SCB-mätning av detta slag. 

– Det är ett nytt politiskt landskap och det har varit ett nytt år, med nya politiska samarbeten som är bra för Sverige som helhet men där vi också tvingats ta en hel del impopulära beslut, säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S). 

Hon skyller delvis tappet på mittenuppgörelsen med MP, C och L och säger att Socialdemokraterna nu behöver kliva fram ännu mer som politiskt parti. 

– Vi är mitt i en period där vi kommer behöva kliva fram ännu mer som politiskt parti. Vi befinner oss i januariavtal, men det är inte det som är målet inom svensk politik. Vi vill ännu mer än vad det avtalet ger. 

Är S i en kris? 

– Det är ett oerhört tufft läge. Vi har backat två procentenheter sedan valet och det är ett nytt politiskt landskap. Det är självklart att vi har uppfattat den signalen. 

Om att SD ökar med över fem procentenheter säger hon ”att det är en signal till alla etablerade politiska partier”. 

– Så som läget ser ut i Sverige så har vi ett politiskt parti som har kunnat stå utanför och som inte bär det gemensamma ansvar som både vi socialdemokrater och de borgerliga partierna gör. 

SD tar flest väljare från M och S

Jämfört med riksdagsvalet 2018 har cirka 2,3 procent av Moderaternas väljare och 1,8 procent av Socialdemokraternas valt att lämna respektive parti till förmån för Sverigedemokraterna, visar mätningen. Totalt ökar Sverigedemokraterna med 5,1 procentenheter sedan valet, och lyckas i denna mätning även bli näst största parti hos kvinnliga väljare. Det starkaste fästet finns i Sydsverige, där de i mätningen får 29,1 procent och med råge blir Sveriges största parti. Lägst stöd får partiet i Stockholms kommun, där i mätningen har 12,9 procent av väljarstödet. 

SD:s gruppledare Henrik Vinge om partiets framgång i mätningen:

SD rusar i SCB-mätning • SD:s gruppledare om partiets nya framgång.

– Det var väntat, men det är också väldigt glädjande naturligtvis. Jag tror att det har att göra med att vi konsekvent har sett den här kopplingen mellan asyl- och anhöriginvandringen och den extrema kriminalitet som vi nu ser i Sverige. De andra partierna har mest ägnat sig åt att hitta bortförklaringar, säger gruppledaren Henrik Vinge (SD). 

Ni går om M i storlek i denna mätning. Om det ni kallar för det ”konservativa blocket”, alltså M, KD och SD blir störst. Är det Jimmie Åkesson ska vara statsministerkandidat då?

– Vi får se naturligtvis. Men vi går till val med Jimmie Åkesson som statsministerkandidat. Absolut. 

Moderaterna: ”SD:s hemmaplan”

Gunnar Strömmer är partisekreterare för Moderaterna. Han är inte alltför bekymrad över att SD i denna mätning gått om M som Sveriges näst största parti och därmed ser sig som oppositionsledare, eftersom det ”när det kommer till kritan handlar om valresultat och inte opinionsmätningar”. 

– Jag är rätt övertygad om att man vill ha ett regeringsskifte och att många då kommer uppleva att Moderaterna i kraft av sitt politiska innehåll, sina grundläggande värderingar, sin samhällssyn och erfarenhet av att också åstadkomma förändringar i verkligheten också kommer att vara en naturlig regeringsbildare, säger han. 

Ni tappar 2,3 procent till SD sedan valet 2018. Vad beror det på? 

– Vi har haft en höst med en ganska stor debatt om grov brottslighet, ofta med koppling till invandring och integration. Och det är SD:s hemmaplan. Att de tar från oss den här hösten handlar om att rörligheten mellan oss, SD och KD är stor.

Brott och straff ska väl vara er främsta fråga. Har ni misslyckas där? 

– Nej, jag skulle snarare säga att det är en förklaring till vår återhämtning sedan i våras. Men den här hösten har i hög grad handlar om brottslighet som har en koppling till invandring och bristande integration. Och där finns en vinkel på frågorna som är SD:s hemmaplan, där de har högt förtroende.  

V: ”Väldigt oroande” 

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler är ambivalent till dagens siffror: 

– För vår del är det ju, historiskt sett, en bra nivå. Men det är väldigt oroande att Sverigedemokraterna, som skyller alla världens problem på invandrare, växer. Sen kan jag förstå att folk är förbannade på regeringen då man väljer att minska skatten för miljardärer, men det är ingen lösning att gå till Sverigedemokraterna.

Resultaten i SCB:s stora partisympatiundersökning:

Inom parantes: först resultatet i maj-undersökningen, sedan valet 2018  

C: 7,3 (+0,4, -1,3)

L: 4,1 (+0,4. -1,4)

M: 18,3 (+2,3, -1,5)

KD: 6,6 (-6,4, +0,3)

S: 26,3 (1,3, -2,0)

V: 8,1 (-0,6, +0,1)

MP: 5,1 (-0,5, +0,7)

SD: 22,6 (+5,5, +5,1)

Övriga: 1,6 (+0,3, +0,1) 

Liberalerna klarar sig precis över riksdagsspärren med 4,1 procent av väljarstödet, vilket är 1,4 procentenheter mindre än valet. Mätningen visar att 0,7 procent av Liberalernas väljare har lämnat partiet för Moderaterna sedan valet. Vidare går Kristdemokraterna upp något sedan valet – men tappar hälften av stödet sedan SCB-mätningen i maj. 

Om SCB-undersökningen

Partisympatiundersökningen genomförs två gånger per år och har till syfte att ge en statistiskt säkerställd bild om det aktuella politiska opinionsläget i landet. 

Mätningen i november 2019 genomfördes med ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 9 149 i riksdagsval röstberättigade personer utan övre åldersgräns. 

Data samlades in under perioden 28 oktober till 26 november.
De personer som ingår i urvalet till undersökningen kontaktas för intervju per telefon av en av SCB:s intervjuare. Frågorna som ställs har utarbetats inom SCB.

Statistiken visar bland annat ”valresultatet om det vore riksdagsval i dag” samt hur väljare rört sig mellan partier. Undersökningen genom­förs år­ligen i maj och november sedan 1972.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:

Reportage & Granskning 


Viktor Barth-Kron om nya SCB-siffrorna:

Viktor Barth-Kron om nya SCB-mätningen.

Förtroendet för Stefan Löfven störtdyker:

Expressen/Sifo: S-ledaren backar sex procentenheter – ”signifikant”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.