Manifestationen "Refugees welcome - manifestation för asylmottagande" förväntades locka tiotusentals besökare under söndagen för att kräva ett öppnare Europa.
"Vi vill visa att vi är fler som står upp för ett humant Europa, ett Europa öppet för de som söker skydd", hade initiativtagarna skrivit på evenemangets Facebooksida, där fler än 30 000 flaggat för att delta.
När manifestationen inleddes, något försenad, strax efter klockan 16 så öste regnet ned över Medborgarplatsen. Trots de dåliga väderförhållandena fylldes torget av manifesterande människor.
– Det är mycket folk. Det är svårt att avgöra antalet, men det kan röra sig om fler än 15 000, säger Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.
Kräver permanent kvotsystem
Efter en vecka där flyktingläget har intensifierats i Europa är intresset för att delta enormt. Under manifestationen talade bland annat kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP), riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (FP) och statsminister Stefan Löfven.
Löfven inledde sitt tal med ett krav på Europa att införa ett permanent kvotsystem för flyktingmottagandet. Han sa vidare att han kommer att ta upp sina synpunkter under tisdagen då han möter Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Statsministern gick tillbaka till tiden för Berlinmurens fall för att beskriva hur han ser på dagens situation.
– Då sa vi aldrig mer murar för att göra skillnad på människa och människa. Aldrig mer. Nu måste vi återigen bestämma oss för vilket Europa vi ska vara. Mitt Europa, det ska ta emot människor som flyr från krig, säger han och fortsätter:
– Mitt Europa bygger inte murar. Vi hjälps åt när nöden är stor.
Löfven: "Ingen ska smita undan"
Löfven skickade samtidigt en passning till de kommuner som varit negativt inställda till att ta emot fler flyktingar.
– Detta är en nationell uppgift och det är som nation vi ska ta hand om det. Alla kommuner ska ta emot flyktingar. Ingen ska kunna smita undan, säger Stefan Löfven.
Till Expressen säger Stefan Löfven efteråt att man vill höja antalet kvotflyktingar i EU.
Ska Sverige ta emot fler kvotflyktingar?
– Vi vill att EU ska ta emot uppemot 100 000 kvotflyktingar. Vi tycker att det är rimligt. I det ska Sverige självklart göra sin del, ja.
Samtliga riksdagspartier förutom Sverigedemokraterna hade på förhand uttryckt intresse för att delta, men arrangörerna valde att neka alla partiledare talartid, med undantag för statsministern.
Arrangörerna motiverade sitt beslut med att man i stället ville rikta fokus mot civilsamhällets representanter på plats:
– Många har misstagit konceptet totalt. Detta är på gräsrotsnivå och vi vill inte att det ska bli ett politikerrace som i Almedalen, sa Semanur Taskin under lördagskvällen.
Som ett led i det bereddes företrädare från bland annat Röda korset, Rädda Barnen och Svenska freds talartid.
Manifestationen ägde rum på initiativ från Grön ungdom Stockholm. Samtliga riksdagspartiers lokala ungdomsförbund är medarrangörer, med undantag för Sverigedemokraterna.