15 000 personer samlades i hällregnet på Medborgarplatsen i Stockholm. Här en flygbild över torget. Foto: Thomas Engstrom15 000 personer samlades i hällregnet på Medborgarplatsen i Stockholm. Här en flygbild över torget. Foto: Thomas Engstrom
15 000 personer samlades i hällregnet på Medborgarplatsen i Stockholm. Här en flygbild över torget. Foto: Thomas Engstrom
Statsminister Löfven talade på manifestationen: "Mitt Europa bygger inte murar. Vi hjälps åt när nöden är stor." Foto: Maja Suslin/TtStatsminister Löfven talade på manifestationen: "Mitt Europa bygger inte murar. Vi hjälps åt när nöden är stor." Foto: Maja Suslin/Tt
Statsminister Löfven talade på manifestationen: "Mitt Europa bygger inte murar. Vi hjälps åt när nöden är stor." Foto: Maja Suslin/Tt
"Detta är en nationell uppgift och det är som nation vi ska ta hand om det", sa statsministern till folkmassan. Foto: Thomas Engstrom"Detta är en nationell uppgift och det är som nation vi ska ta hand om det", sa statsministern till folkmassan. Foto: Thomas Engstrom
"Detta är en nationell uppgift och det är som nation vi ska ta hand om det", sa statsministern till folkmassan. Foto: Thomas Engstrom
Stefan Löfven deltar i manifestationen på Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: Maja Suslin/TtStefan Löfven deltar i manifestationen på Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: Maja Suslin/Tt
Stefan Löfven deltar i manifestationen på Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: Maja Suslin/Tt
Birgitta Ohlsson (FP) var en av talarna. Foto: Maja Suslin/TtBirgitta Ohlsson (FP) var en av talarna. Foto: Maja Suslin/Tt
Birgitta Ohlsson (FP) var en av talarna.  Foto: Maja Suslin/Tt
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke tog också plats på scenen. Foto: Maja Suslin/TtKultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke tog också plats på scenen. Foto: Maja Suslin/Tt
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke tog också plats på scenen.  Foto: Maja Suslin/Tt
Tusentals personer är på plats. Foto: Maja Suslin/TtTusentals personer är på plats. Foto: Maja Suslin/Tt
Tusentals personer är på plats. Foto: Maja Suslin/Tt

Stor manifestation på Medborgarplatsen

Publicerad

På söndagseftermiddagen kraftsamlade politiker och civilsamhället i form av en manifestation för asylmottagande i Stockholm.

Manifestationen inleddes klockan 16 på Medborgarplatsen – med över 15 000 deltagande, uppskattar polisen.

Stefan Löfven var en av talarna.

– Mitt Europa bygger inte murar. Vi hjälps åt när nöden är stor, sa statsministern.

 

Så kan du hjälpa flyktingar i Expressens och Röda korsets kampanj #jagvillhjälpa

Manifestationen "Refugees welcome - manifestation för asylmottagande" förväntades locka tiotusentals besökare under söndagen för att kräva ett öppnare Europa.

"Vi vill visa att vi är fler som står upp för ett humant Europa, ett Europa öppet för de som söker skydd", hade initiativtagarna skrivit på evenemangets Facebooksida, där fler än 30 000 flaggat för att delta.

När manifestationen inleddes, något försenad, strax efter klockan 16 så öste regnet ned över Medborgarplatsen. Trots de dåliga väderförhållandena fylldes torget av manifesterande människor.

– Det är mycket folk. Det är svårt att avgöra antalet, men det kan röra sig om fler än 15 000, säger Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Kräver permanent kvotsystem

Efter en vecka där flyktingläget har intensifierats i Europa är intresset för att delta enormt. Under manifestationen talade bland annat kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP), riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (FP) och statsminister Stefan Löfven.

Löfven inledde sitt tal med ett krav på Europa att införa ett permanent kvotsystem för flyktingmottagandet. Han sa vidare att han kommer att ta upp sina synpunkter under tisdagen då han möter Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Statsministern gick tillbaka till tiden för Berlinmurens fall för att beskriva hur han ser på dagens situation.

– Då sa vi aldrig mer murar för att göra skillnad på människa och människa. Aldrig mer. Nu måste vi återigen bestämma oss för vilket Europa vi ska vara. Mitt Europa, det ska ta emot människor som flyr från krig, säger han och fortsätter:

– Mitt Europa bygger inte murar. Vi hjälps åt när nöden är stor.

Löfven: "Ingen ska smita undan"

Löfven skickade samtidigt en passning till de kommuner som varit negativt inställda till att ta emot fler flyktingar.

– Detta är en nationell uppgift och det är som nation vi ska ta hand om det. Alla kommuner ska ta emot flyktingar. Ingen ska kunna smita undan, säger Stefan Löfven.

Till Expressen säger Stefan Löfven efteråt att man vill höja antalet kvotflyktingar i EU.

Ska Sverige ta emot fler kvotflyktingar?

– Vi vill att EU ska ta emot uppemot 100 000 kvotflyktingar. Vi tycker att det är rimligt. I det ska Sverige självklart göra sin del, ja.

Samtliga riksdagspartier förutom Sverigedemokraterna hade på förhand uttryckt intresse för att delta, men arrangörerna valde att neka alla partiledare talartid, med undantag för statsministern.

Arrangörerna motiverade sitt beslut med att man i stället ville rikta fokus mot civilsamhällets representanter på plats:

– Många har misstagit konceptet totalt. Detta är på gräsrotsnivå och vi vill inte att det ska bli ett politikerrace som i Almedalen, sa Semanur Taskin under lördagskvällen.

Som ett led i det bereddes företrädare från bland annat Röda korset, Rädda Barnen och Svenska freds talartid.

Manifestationen ägde rum på initiativ från Grön ungdom Stockholm. Samtliga riksdagspartiers lokala ungdomsförbund är medarrangörer, med undantag för Sverigedemokraterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag