Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stor ledning för May i ny prognos

En ny prognos framtagen av Independent visar att Theresa May går mot seger. Foto: JON SUPER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Prognoserna inför valet i Storbritannien har varierat kraftigt.

En ny prognos framtagen av tidningen Independent visar dock att de konservativa, och premiärminister Theresa May, går mot en klar seger.

I våras var de konservativa storfavoriter med en ledning på närmare 20 procentenheter, men sedan har gapet till oppositionspartiet Labour minskat allteftersom.

Men dagen innan nyvalet i Storbritannien pekar det åt att Tories trots allt går mot en klar seger, enligt siffror framtagna av tidningen Independent.  

Tidningens siffror visar att de konservativa har en ledning på tio procentenheter, och enligt prognosen skulle de få 74 stolars majoritet i parlamentet – vilket vore den största siffran sedan Margaret Thatchers dagar.

Tvivlar på Corbyn

De konservativa landar på 44 procent, följda av Labour på 34 procent, Liberaldemokraterna på nio procent, Ukip på fem procent och de gröna på två procent, enligt Independents siffror.

Väljarundersökningen visar vidare att väljarna först och främst tvivlar över Labour-ledaren Jeremy Corbyns förmåga att, rent ekonomiskt, kunna genomföra det han har utlovat. Många ställer sig dessutom tveksamma till Corbyns inställning gällande landets säkerhet och Brexit.

Jeremy Corbyn. Foto: ROB PINNEY/LNP/REX/SHUTTERSTOCK / ROB PINNEY/LNP/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Bara fyra procents ledning hos Yougov

När Independent även inkluderar de personer som inte har bestämt vem de ska rösta på – men utgår från vad de svarar på frågan vem de anser vara bäst lämpad som premiärminister – hamnar de konservativas ledning på 12 procentenheter. Totalt 46 procent, jämfört med 34 procent för Labour. 

Enligt siffror från Yougov hamnar de konservativa på 42 procent, medan Labour skuggar på 38 procent. Siffrorna bygger på intervjuer med totalt 55 700 personer den senaste veckan.