Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor lavinfara i fjällvärlden – besökare avråds vistelse

Det nya året har precis börjat. Meteorolog Per Holmberg ger den första prognosen för året, och det finns risk för halka.
Naturvårdsverkets bedömning av lavinrisken i Västerbottens fjällvärld är en fyra på en femgradig skala.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det råder stor lavinfara i Västerbottens fjällvärld. Naturvårdsverket avråder därför besökare från att vistas i lavinterräng, skriver Västerbottens-Kurriren.

Varningen gäller västra Videlfjällvärlden vilket innefattar fjälltrakterna runt Hemavan och Tärnaby. Lavinfaran där bedöms just nu vara en fyra på en femgradig skala, skriver VK.

Naturvårdsverket avråder enligt tidningen helt från vistelse i lavinterräng i de nämnda områdena. Förhållandena bedöms som mycket farliga under hela onsdagen. Även under torsdagen väntas det blåsa hårda vindar vilket gör att varningen ligger kvar.

LÄS ÄVEN:
Larmar för livsfarlig halka: ”Det är väldigt illa just nu”

”Klassiskt lavinväder”

På sajten Lavinprognoser, skriver Naturvårdsverket att det är ett ”klassiskt lavinväder” och tillägger:

”Farliga förhållanden. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant. Var mycket försiktig när du väljer var och hur du åker”, skriver VK.

Nederbörd och hårda vindar

Även trakterna kring Kittelfjäll, Borgafjäll och Saxnäs, det vill säga södra Lapplandsfjällen, har en förhöjd lavinrisk just nu. Den risken graderas till en trea på samma skala.

Väderprognosen för torsdag i Lapplandsfjällen är fortsatt nederbörd och hårda vindar.

LÄS ÄVEN:
Lavin i skidbacke i Alperna

Trafikverket: Så är trafiken på vägarna

Så är trafiken på vägarna Bengt Olsson om nyårsnatten och den kommande tiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.