Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor kritik mot Fyndiq: ”Trött på nidbilderna”

Massiv kritik har riktats mot Fyndiq efter att nidbilder av minoritetsgrupper sålts inför halloween.
I slutet av veckan fanns produkterna ”African smink-set” och ”Chinese smink-set” på Fyndiqs hemsida.Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump
Danny Lam, som driver Instagramkontot ”Tnkvrt”,Foto: Szilvia Nagy.
1 / 7

Massiv kritik har riktats mot Fyndiq efter att nidbilder av minoritetsgrupper sålts inför halloween.

Bland annat såldes produkter för att sminka sig till ”afrikan” och ”kines”.

– Det är ett ytterligare sätt att reducera oss som individer till en grupp igen, säger Danny Lam, som driver Instagramkontot ”Tnkvrt” för att belysa vardagsrasism.

”African smink-set” och ”Chinese smink-set” var två av flera produkter inför halloween som såldes på populära svenska e-handelssajten Fyndiq. Dessutom såldes maskeradkläder som ”indianhövding Stora räven” och ”traditionell shejk” och många har reagerat kraftigt på produkterna – ilskan spred sig snabbt på sociala medier.

Danny Lam, som själv har föräldrar från Vietnam, skrev på ”Tnkvrt” om hur det är att komma från en kultur som är i minoritet. Att klä ut sig med anspelning på det ”handlar om brist på respekt till både kulturen och människorna från den.”.

https://www.instagram.com/p/CGYR45agVv0/?utm_source=ig_web_copy_link?hidecaption=true

– Vi vet ju vad rasism är och det är det som kritiseras i de här sminkseten, att under en kväll så får människor sminka sig och se ut som en folkgrupp som det ofta ses ned på och som det ständigt hånas och görs narr av. Jag är väldigt trött på de här ständiga nidbilderna, säger han.

Produkterna var borta på fredagen

Nu är produkterna borta, och företagets vd Fredrik Norberg har gått ut med en ursäkt.

”Tyvärr har vi på Fyndiq gjort bort oss. Vi har haft rasistiska produkter ute till försäljning, och det är rent ut sagt förjävligt.”, skriver han på Instagram.

Företag laddar själva upp sina produkter på hemsidan, som fungerar som en marknadsplats. De aktuella produkterna har inte fastnat i företagets säkerhetsfilter, enligt Fyndiq: ”Detta är inte en ursäkt, men en förklaring till hur det kunde bli så här fel.

Danny Lam tycker att företaget agerade bra.

– Men många ser det här som något oskyldigt. Det ska vara lite kul, att man får klä ut sig lite vem man vill. Jag tror ofta att det handlar om okunskap och ignorans om hur det ser ut i verkligheten för de här grupperna. Det är oftast personer som inte utsätts för hånet och rasismen som känner att det är okej.

 

Se mer:

”Det är i det tysta rasismen ligger”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.