Plakat med texter som "AVGÅ, WANJA" mötte LO-ordföranden i Umeå. Foto: STINA SANDBERG
Plakat med texter som "AVGÅ, WANJA" mötte LO-ordföranden i Umeå. Foto: STINA SANDBERG

Stor irritation vid Lundby-Wedins torgmöten

Publicerad
Uppdaterad
Wanja Lundby-Wedin möttes av missnöje när hon på tisdagen träffade medlemmar i Solna och Umeå. På torgmötet i Umeå bar flera plakat med texten " Avgå Wanja!".
- Jag tycker inte att Wanja kan företräda LO:s medlemmar längre, säger Thomas Westerström, medlem i Kommunal, till Expressen.se:s Ingvar Hedlund på plats i Umeå.
Dagen efter presskonferensen där det meddelades att Wanja Lundby-Wedin sitter kvar som LO:s ordförande talade hon på Rådmanstorget i centrala Umeå. Runt 200 människor hade kommit dit, och stämningen var upprörd och nervös, säger Expressens Ingvar Hedlund som  är på plats i Umeå:
- Det var en stor publik, och stämningen var upphetsad och irriterad. Flera bar plakat med texten " Avgå Wanja", säger Ingvar Hedlund.
En av dem som är missnöjd är Thomas Westerström, 29, som arbetar som undersköterska vid ett äldreboende i Umeå och är medlem i Kommunal.
- Jag tycker inte att Wanja kan företräda LO:s medlemmar längre när hon har bidragit till att ge många miljoner till direktörerna, säger han till Ingvar Hedlund.
Även Davis Kaza, 23, var på plats för att uttrycka sitt missnöje med LO-ordföranden.
- Fackförbunden ska kämpa för medlemmaras jobb när vi har den värsta ekonomiska krisen på 80 år. Inte sitta och betala ut mångmiljonbonusar och miljonpensioner, säger han.

"Tråkigt"

Efter mötet stannade flera människor kvar och ställde kritiska frågor till Wanja Lundby-Wedin.
- Det är tråkigt att så många är missnöjda. Jag var beredd på frågorna och jag får ta åt mej när en del är så här missnöjda, sade hon efter mötet till Ingvar Hedlund.
Tidigare på dagen mötte Wanja Lundby-Wedin en grupp fackliga förtroendemän i Solna och även där var tongångarna kritiska.
Tommy Andersson, 41, anställd inom Peab bostad sade till Expressen.se att han inte hade förtroende för Lundby-Wedin längre och att han inte tyckte att hon kunde sitta kvar som LO-ordförande.
- Nej. Det blir svårt att försvara henne i en kommande valrörelse. Fokus kommer hamna där i stället för på något annat, säger han.
Hans kollega Anders Nilsson var ännu mer upprörd.
- Det är nästan medhjälp till rån alla de här bonusarna, säger han till TV4-nyheterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag