Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stor insats efter giftigt utsläpp på kafferosteri

Två personer fick uppsöka vård efter att ett giftigt ämne läckt ut på Arvid Nordquists kafferosteri i Solna utanför Stockholm.

Nio enheter från räddningstjänsten larmades till platsen.

– Det blir en stor insats eftersom det är som ett kem-utsläpp. Det är både sanering och kemdykare, säger Thomas Sjöberg, ledningsbefäl.

Larmet kom in klockan 12.30 på måndagen och rörde ett utsläpp i ett utrymme i en byggnad vid Råsunda, där den giftiga och brandfarliga gasen fosfin läckt ut. 

Upptäckten gjordes i samband med att en container med råkaffe skulle tömmas.

– Vi tömmer flera sådana varje dag. Då upptäcktes en påse i containern med ett bekämpningsmedel i – som är vanligt att använda vid rengöring av containrar – men den skulle naturligtvis inte vara kvar där så då ringde vi till giftinformationscentralen, säger Erica Bertilsson, kommunikationsdirektör Arvid Nordquist.

Där uppmanades kaffejätten att kontakta räddningstjänsten. 

Två personer fick vård på plats.

– Två personer har blivit exponerade för ämnet och ses över av ambulanspersonal på plats. De är vakna och talbara och har gått själva till ambulansen, säger Thomas Sjöberg, ledningsbefäl räddningstjänsten. 

Byggnaden behövde inte evakueras i samband med insatsen som beräknades pågå till strax efter 15. 

Även polis kallades till platsen för att biträda räddningstjänsten. Fordon- och gångtrafiken i området begränsades – vilket bland annat påverkade kollektivtrafiken i området.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.