Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stor inre oro i både S och MP

Hör Alice Bah Kuhnkes hårda ord mot Löfven i ”Direkt med Niklas Svensson”.
Statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP) i samband med att regeringen sammanträdde i Jönköping i september. Foto: THOMAS JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN
Jenny Madestam. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Det är inte varje dag en vice statsminister läxar upp statsministern på Twitter.

Den öppna konflikten förstärker bilden av två regeringspartier som präglas av stor inre oro.

Hösten 1978 sprack den borgerliga regeringen ledd av centerpartisten Thorbjörn Fälldin. Anledningen handlade om att Centern lovat sina medlemmar och väljare att verka för avskaffande av kärnkraften, men det kunde inte regeringskollegorna Moderaterna och Folkpartiet gå med på.

Fälldin hade lovat att inte dagtinga med sitt samvete. 

Många har nog funderat över hur mycket mer Miljöpartiet kan dagtinga med sitt samvete. Under förra mandatperioden brast vice statsminister Åsa Romson ut i tårar över regeringens ”fruktansvärda beslut” att införa en mer restriktiv migrationspolitik. Hennes motiv till beslutet var dock att detta kan hjälpa de miljöpartistiska kommunalråden. 

Det är i sin ordning att små partier får stryka på foten i regeringssamarbeten

Nu verkar Miljöpartiet förstått att det snart inte kommer finnas några miljöpartistiska kommunalråd kvar, vilket kanske förklarar den tuffa retoriken mot Löfvens uttalande. Partiet har, trots en global miljörörelse, hamnat helt i skuggan.

Partiets ökenvandring påbörjades i och med regeringsinträdet 2014. Det är i sin ordning att små partier får stryka på foten i regeringssamarbeten, det är inget unikt för Miljöpartiet i den svenska regeringen. Men för att det mindre partiet som tar skada röstmässigt ska stå ut med situationen krävs dels att partiet upplevs få igenom sin politik, dels att de samarbetande partierna uppfattas respektera varandra och ha en gemensam vision. Miljöpartiet har fått igenom en hel del grön politik, inte minst sedan januariavtalet tecknades, med draghjälp av Centerpartiet. I höstbudgeten har MP även fått igenom en variant av friåret.

Socialdemokraterna riskerar att tappa positionen som Sveriges största parti

Men Miljöpartiet har också en annan sida i sin själ – nämligen liberal migrationspolitik. Och här står just nu Miljöpartiet och Socialdemokraterna långt ifrån varandra. Precis som det indirekt var denna fråga som gjorde att alliansen sprack, tycks migrationsfrågan vara det som gör att fasaden börjar krackelera i regeringssamarbetet. En central faktor bakom att detta sker nu, är att både S och MP på varsitt håll upplever en stark oro, som de dessutom agerar på.

Socialdemokraterna riskerar att tappa positionen som Sveriges största parti och måste göra allt för att parera Sverigedemokraterna. Vidare hörs klagan från partiets egna kommunalråd med önskan om mer pengar och mer stängda gränser. Dessa två aspekter förklarar varför det på senaste tiden kommit flera migrationspolitiska utspel från S.

Miljöpartiet å sin sida brottas med att motivera regeringsinnehavet hos sina medlemmar och förklara för väljarna vilka man är. Utöver detta har S ägnat mycket energi åt att tillfredsställa Centern och Liberalerna, kanske på bekostnad av regeringspartnern. Den nu öppna konflikten vittnar i alla fall om att relationen kunde varit bättre.

Alla partier är till syvende och sist sig själva närmast – det egna partiets framgångar är det som räknas.

Att en vice statsminister läxar upp statsministern på Twitter liksom att statsministern säger sig ha partikepsen på i ett uttalande som retar upp regeringspartnern, vittnar om just detta.

Två partier som på var sin kant upplever att det nu får vara nog med kompromissande.

Se hela senaste programmet ”Direkt med Niklas Svensson”:  

I torsdagens program ”Direkt med Niklas Svensson” möter vi bland andra Nikki Amini, Alice Bah Kuhnke och Jan-Olof Jacke. Premiär även för torsdagspanelen.