Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor ilska på alla nivåer i Miljöpartiet

Maggie Strömberg om krisen efter migrationsbråket.
Expressens politikreporter Maggie Strömberg.Foto: SVEN LINDWALL
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Miljöpartiet toppskikt har suttit i krismöten och diskuterat om partiet ska lämna regeringen.

Detta efter att ha suttit i koalition med Socialdemokraterna i snart sex år.

Varför är de så arga? Hur viktigt är det för MP att vara med och styra landet? Och – vad händer nu?

Maggie Strömberg, politikreporter på Expressen och författare till boken ”Vi blev som dom andra: Miljöpartiets väg till makten”, ger svar.

Varför är just migrationspolitiken en så avgörande fråga för Miljöpartiet?

För många miljöpartister är det den allra viktigaste frågan och själva anledningen till att de engagerade sig politiskt. Partiet har under flera år lyckats göra politiken mer generös genom uppgörelser både med Socialdemokraterna och Moderaterna. Men det tog slut flyktinghösten 2015 när man istället gick med på en den tillfälliga lagen.

En del i Miljöpartiet tycker att man lagt alldeles för mycket vikt vid migrationen och borde koncentrera sig på att driva miljöfrågan. Men även de tycker att de förslag som nu diskuteras i migrationskommittén, som volymmål och hårdare krav för anhöriginvandring, är svåra att svälja.

Hur viktigt är det för MP att sitta i regeringen?

När Peter Eriksson och Maria Wetterstrand ledde partiet handlade allt om att få Socialdemokraterna att låta dem sitta i regering. Man tänkte att fler skulle rösta på Miljöpartiet om man kunde visa att partiet verkligen fick igenom sin politik. Under förra mandatperioden var det jätteviktigt att bevisa att man klarade av regerandet. Miljöpartiet ville tvätta bort stämpeln av flummiga och opålitliga politiker.

Idag låter det helt annorlunda i partiet, många tittar med fasa på opinionssiffrorna och frågar sig om det inte skulle gå bättre för partiet i opposition.

Hur har samarbetet med S fungerat hittills?

Det har varit skakigt och svårt många gånger, med tuffa kompromisser för Miljöpartiet. Samtidigt talar många om att Isabella Lövin och Stefan Löfven har en bra relation, liksom Per Bolund och finansminister Magdalena Andersson. Men att Socialdemokraterna nu förhandlar migrationen med de borgerliga partierna utan Miljöpartiet har väckt stor ilska på alla nivåer i partiet.

Vad händer nu?

Miljöpartiet kommer inte att lämna regeringen här och nu i dag. Allt beror på hur Socialdemokraterna agerar i migrationskommittén och om de försöker runda MP i regeringen och i stället driva igenom en hård politik i riksdagen. Att MP nu också visar sitt missnöje offentligt kan tolkas som ett sätt att försöka sätta press på Socialdemokraterna att inte fortsätta förhandla med de borgerliga.

 

Isabella Lövin om uppgifterna att MP överväger att lämna regeringen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.