Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stor ilska efter frisläppta gängledaren: ”Värdelöst”

Sabah Morad som bor i området passerade platsen där 11-åringen kördes ihjäl: ”Det är många som är oroliga för sina barn i dag”.
Oppositionsregionrådet Kristoffer Tamsons (M) är kritisk till de signaler som frisläppandet av gängledaren skickar till 11-åringens anhöriga.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Många har besökt minnesplatsen som har upprättats för den 11-årige pojken där olyckan skedde.
Foto: PATRIK C OSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

Mindre än 48 timmar efter att 11-åringen kördes ihjäl i Valsta släpptes den misstänkte föraren på fri fot. 

Misstankarna kvarstår, men beslutet har ändå väckt stor ilska. 

I Valsta är människor besvikna och moderaten Kristoffer Tamsons, oppositionsregionråd i Stockholm, är kritisk till agerandet. 

– Jag tycket att det väcker berättigade frågor om rättskipningen i Sverige när gängkriminella som misstänks ha kört ihjäl barn inte häktas.

Mindre än två dygn efter att en 11-årig pojke kördes ihjäl i Valsta släpptes den misstänkte föraren – en känd gängledare – fri. Nu bubblar ilskan över att gängledaren blev frisläppt runtom i Sverige.

”Välkommen till Sverige där man kan göra allt och lite till och sen gå fri ändå nej usch och fy”, skriver en kvinna i en lokal Facebookgrupp och ”Ingen rättvisa Sverige ni borde skämmas”, skriver en annan kvinna i samma grupp.

Flera kommentarer lyfter skogsägaren Karl Hedin som satt häktad i över en månad för grovt jaktbrott för att olagligt ha dödat en varg. För att sedan frias. 

När Expressen besöker Valsta är det många som är upprörda över att gängmannen nu får röra sig fritt i samhället igen. 

– Det är inte bra. Det tog bara två dagar. Han har ställt till med problem innan, han ställer till med problem nu, och han är redan ute, säger en kvinna som bor i området. 

– Jag flydde från krig hit, Sverige är ett väldigt snällt land. Men det måste finnas hårdare regler, fortsätter hon.

En man säger att sorgen och ilskan nu ligger tung över Valsta.

– Jag var på minnesstunden i går, och ja, vad ska man säga. Det är chock och sorg. Det är ingen naturlig död för en tioåring och det borde aldrig ha hänt, säger han och fortsätter:

– Det är helt värdelöst. Det är en person som borde sitta inne länge. Man tänker bara på familjen och vad de måste känna nu, säger han.

”Inte tillräckligs skäl för att frihetsberöva”

Det var i onsdags som den 11-årige pojken var ute och cyklade med sin familj i Valsta när han blev påkörd av en drograttfyllerist. Pojken fördes akut till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Senare visade det sig att föraren som orsakade 11-åringens död är en gängkriminell man som är välkänd av polisen sedan tidigare. Han varit ledande inom kriminella Märstanätverket i flera år, enligt uppgifter till Expressen. Han förekommer även i flera utredningar om grova brott.  

Efter dödsolyckan misstänks han nu för vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri och ringa narkotikabrott. Mannen frihetsberövades efter olyckan men släpptes igen på fredagseftermiddagen. Misstankarna mot honom kvarstår dock.

– Det finns inte tillräckliga skäl att ha honom frihetsberövad under det att utredningen fortsätter, säger senior åklagare Daniel Suneson i ett pressmeddelande.

Flera ljus har tänts för att hedra den 11-årige pojken.
Foto: PATRIK C OSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

Kristoffer Tamson: ”Ett allvarligt brott”

Kristoffer Tamsons (M), oppositionsregionråd i Stockholm är kritisk till att gängledaren släpptes fri och anser att domstolarna sällan använder den makt de har för att kunna häkta misstänkta.

– Jag tycket att det väcker berättigade frågor om rättskipningen i Sverige när gängkriminella som misstänks ha kört ihjäl barn inte häktas. Den möjligheten finns i lagrummet redan i dag och det gäller ju bland annat om det finns risk att den misstänkte ska begå brott, fly rättvisan eller på olika sätt försöka påverka utredningen. 

Kristoffer Tamsons tycker att regeringen borde införa obligatorisk häktning om gängkriminella misstänks för brott.

– Jag är av uppfattningen att det finns bara ett sätt att slå sönder den typen av struktur. Jag menar att häktning borde vara obligatorisk om en gängkriminell är misstänkt för brott och framför allt ett brott av det här slaget. Det är ett allvarligt brott i moral men också i vad man kan dömas till för straff, säger Kristoffer Tamsons.

Expressen har sökt justitieminister Gunnar Strömmer (M) 

Den misstänkte gärningsmannen med gängkopplingar är väl känd av polisen sedan tidigare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.