Stor gala i dag inför Silvias 70-årsdag

Foto: Olle Sporrong

Firandet fortsätter inför drottning Silvias 70-årsdag på måndag.

På torsdagskvällen var hela kungafamiljen på plats på Oscarsteatern i Stockholm för att bevittna föreställningen "En kväll för vår drottning".

Och på röda mattan passade prins Carl Philips flickvän Sofia Hellqvist på att hylla drottningen.

– Hon har från dag ett välkomnat mig, hon är en väldigt fin människa, sa hon till Expressen.se.

Under onsdagen inleddes det officiella firandet inför drottning Silvias 70-årsdag på måndag med en mottagning på Stockholms slott.

Då passade bland annat riksdag och regering på att framföra sina gratulationer genom statsminister Fredrik Reinfeldt och riksdagens talman Per Westerberg.

Och på torsdagskvällen var det dags för nästa punkt på programmet när Oscarsteatern bjöd på föreställningen "En kväll för vår drottning".

Hela kungafamiljen med respektive var på plats, inklusive prinsessan Madeleine som missade gårdagens sammankomst på Slottet på grund av förkylning.

För Expressens reporter intygade hon att hon mådde "bättre" när hon anlände på röda mattan.

"En väldigt fin människa"

Prins Carl Philips flickvän Sofia Hellqvist kom ensam till teatern i enlighet med de kungliga reglerna, först om paret gifter sig kan de dyka upp tillsammans.

Sofia passade på att hylla drottning Silvia rejält.

– Hon har från dag ett välkomnat mig, hon är en väldigt fin människa, sa Sofia Hellqvist.

– Jag har alltid känt mig välkommen i familjen, så hon har betytt mycket.

Konferencier för "En kväll med vår drottning" var Lill Lindfors och bland de artister som ställde sig på den anrika scenen märktes Tomas Ledin, Lena Philipsson, Peter Jöback och Karl Dyall.

Lena PH:s kupp

Lena Philipsson bjöd för övrigt på en kupp under sitt uppträdande genom att först imitera drottningen och sedan framföra Snaps "I ve got the power" med en ny text, som i korta ordalag gick ut på att utanför Slottets murar är kungen nummer ett – men hemma på Slottet är det drottningen som bestämmer.

Allt till publikens stora förtjusning.

Föreställningen filmades och sänds i SVT på själva födelsedagen den 23 december, då drottningen firar med en privat smokingmiddag på Drottningholms slott.

Överskottet går till behövande barn

Överskottet från biljettförsäljningen till "En kväll för vår drottning" går oavkortat till Silvias nystartade stiftelse "Care About the Children", som ska värna om utsatta barn världen över.

– Det är fantastiskt och jag är så glad och stolt över att jag får producera den här föreställningen, sa producenten Vicky von der Lancken när hon anlände till Oscarsteatern.

– Vi kommer att göra en härlig, generös föreställning, det kommer att vara 67 barn med på scenen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.