Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stor förvirring kring nya gymnasielagen: ”Djungel”

Den nya gymnasielagen väcker frågetecken hos gymnasieelever, kommuner och landsting. Foto: Eva Dalin/ UHR / Högskoleprovet Foto: Eva Dalin. Fri användning f

Den nya gymnasielagen väcker frågetecken hos gymnasieelever, kommuner och landsting.

Anledningen är oklarhet kring vilka utbildningar som kan ligga till grund då ensamkommande söker uppehållstillstånd, skriver Sveriges radio. 

Enligt den nya gymnasielagen måste alla ensamkommande flyktingbarn gå en utbildning som ska leda till ett kvalificerat arbete för att Migrationsverket ska godkänna ett förlängt uppehållstillstånd. 

Men vilka utbildningar det rör sig om råder det fler tveksamheter kring. 

– Det är en djungel att försöka förstå den nya lagen och hur den ska användas, säger Joel Granström, studie- och yrkesvägledare på Norra Sorgenfri gymnasiet i Malmö, till SR. 

Oklart om utbildningen omfattas av nya lagen

Många av de elever det rör sig om saknar tillräckligt hög kompetens i det svenska språket för att kunna klara en traditionell gymnasieutbildning. 

Det är därför vanligt att dessa elever väljer en så kallad yrkes-sfi – en yrkesutbildning som går att kombinera med ytterligare studier i svenska. 

Men enligt Socialstyrelsen är det oklart om den typen av utbildning kommer att godkännas som underlag av Migrationsverket. 

– Vi får signaler om att de berörda eleverna inte får tillräckligt med information i dagsläget. Det är otroligt viktigt att eleverna kan göra ett medvetet val då valet av studier kan vara avgörande för deras chans att få stanna i Sverige, säger Mia Hemmestad som är förbundsjurist vid Sveriges kommuner och landsting (SKL). 

Migrationsverket tar fram ett förtydligande

Efter att skolor, kommuner och landsting flaggat för att de får många frågor kring den nya lagen som de inte kan besvara jobbar nu Migrationsverket på att ta fram ett förtydligande. 

– Om yrkes-sfi kommer omfattar eller inte kommer vi inte kunna svara på. Vi måste titta på den enskilda utbildningen, vad den har för syfte och hur upplägget ser ut för att kunna göra en bedömning. Jag vet att det finns viss oro kring detta, det är en av frågorna vi håller på att titta på, säger Johanna Lindblad Ó Duinnín, Migrationsverkets rättsexpert till SR.