En flygstrejk kan bryta ut under måndagen Foto: Lisa Mattisson ExpEn flygstrejk kan bryta ut under måndagen Foto: Lisa Mattisson Exp
En flygstrejk kan bryta ut under måndagen Foto: Lisa Mattisson Exp
Flera SAS-flyg kan beröras av strejken Foto: Olle SporrongFlera SAS-flyg kan beröras av strejken Foto: Olle Sporrong
Flera SAS-flyg kan beröras av strejken Foto: Olle Sporrong

Flygstrejk på Arlanda – SAS-flyg drabbas

Publicerad

Runt 450 resenärer har påverkats av morgonens flygstrejk.

Förhandlingarna pågår fortfarande nu under eftermiddagen.

När strejken kan blåsas av är ännu oklart.

Sena förhandlingar mellan fackförbundet Unionen och flygbemanningsbolaget GEC (General Employer Company) ledde inte till något nytt avtal.

Sent i natt skickade Unionen ut ett pressmeddelande där man bekräftade: Det blir strejk med start klockan 07.00 på måndagen.

– Det har kommit ett nytt bud under kvällen, eller natten, och det ska parterna svara på under eftermiddagen. Men strejken bryter ut klockan 7, säger Unionens presstalesman Johan Forsberg på måndagsmorgonen.

Bemanningsbolaget GEC hyr ut kabinpersonal till brittiska Flybe, som i sin tur är underleverantör till SAS på flera kortflygsträckor.

Sammanlagt rör det sig om ett 30-tal anställda kabinpersonal som går ut i strejk. De utgår från Arlanda.

– Målet är att den ska ta slut så fort som möjligt, så att de kan återgå till jobbet, säger Unionens tillförordnade presschef, Jennie Zetterström.

450 berörda resenärer

SAS svarade under morgonen med att ställa in ett antal flygningar från Arlanda till Kalmar, Visby, Vasa och Åbo. Totalt har sex flygresor ställts in.

Cathrine Sandgren på SAS pressjour berättar att det är cirka 450 resenärer som berörts av strejken.

– Sen så har vi jobbat stenhårt med att boka om de här resenärerna så att de ska kunna komma iväg på sina resor, säger Cathrine Sandgren i Expressen TV.

Konflikt om kollektivavtal

Konflikten berör de anställdas löner och villkor hos bemanningsföretaget. Fackförbundet Unionen vill att GEC ska tillämpa kollektivavtal, något som bolaget och arbetsgivarsidan hittills vägrat att teckna, skriver TT.

– Det är ju ett helt vanligt standardavtal som gäller i branschen som vi vill att de ska underteckna. Det är inga konstigheter, säger Unionens tillförordnade presschef, Jennie Zetterström.

Elisabeth Holming-Schiller, förhandlingschef och tillförordnad vd i Svenska Flygbranschen, menar dock att både GEC och arbetsgivarna vill ha ett kollektivavtal.

– Medlarna har lämnat ett bud men Unionen har sagt nej. Vi undrar vad som krävs för att Unionen ska bli nöjda, säger Elisabeth Holming-Schiller, förhandlingschef samt tillförordnad vd för Svenska Flygbranschen, i ett pressmeddelande.

Svenska Flygbranschen skriver att "GECs ambition har sedan förhandlingarna inleddes i höstas varit att teckna kollektivavtal."

SAS skriver på sin hemsida att deras uppfattning är att anställda hos samarbetspartners även ska ha kollektivavtal samt att det var därför GEC tog initiativ till dialogen med Unionen.

Fyra sträckor kan beröras

SAS fördömer fackförbundets agerande i samband med dialogen med GEC samt den strejk som Unionen varslat om på sin hemsida. I ett meddelande skriver SAS att bolaget kan tvingas lägga ner "ett stort antal regionallinjer" som en konsekvens av konflikten. SAS skriver även att de förutsätter att båda parterna kommer överens och att SAS kommer att kunna flyga som planerat.

Unionens konfliktsamordnare Lars Åström säger till TT att GEC och Svenska Flygbranschen inte vill skriva på standardavtalet.

– De går med på högre löner, men gör det bara under förutsättning att andra villkor i avtalet inte ska gälla, säger han till TT.

Förhandlingar pågår

Förhandlingarna kommer att pågå under eftermiddagen. Det är ännu oklart när de kommer att vara avklarade och när strejken kommer att sluta.

– De kämpar på, vi gör verkligen allt vi kan för att vi ska komma överens om ett bra avtal, säger Unionens tillförordnade presschef, Jennie Zetterström.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag