En stor rökpelare syns efter explosionen i Grimsta Foto: Wolf KrabelEn stor rökpelare syns efter explosionen i Grimsta Foto: Wolf Krabel
En stor rökpelare syns efter explosionen i Grimsta Foto: Wolf Krabel
Lägenheten där det sprängdes. Foto: Mimmi NilssonLägenheten där det sprängdes. Foto: Mimmi Nilsson
Lägenheten där det sprängdes. Foto: Mimmi Nilsson
Flera personer vittnar om en kraftig explosion Foto: LäsarbildFlera personer vittnar om en kraftig explosion Foto: Läsarbild
Flera personer vittnar om en kraftig explosion Foto: Läsarbild
Jennifer Kjellberg, 20, bor i närheten av butiken och berättar att hon vaknade av att fönsterrutorna skakade. Foto: PrivatJennifer Kjellberg, 20, bor i närheten av butiken och berättar att hon vaknade av att fönsterrutorna skakade. Foto: Privat

Jennifer Kjellberg, 20, bor i närheten av butiken och berättar att hon vaknade av att fönsterrutorna skakade.

 Foto: Privat
Polisen söker igenom ett trapphus Foto: LäsarbildPolisen söker igenom ett trapphus Foto: Läsarbild
Polisen söker igenom ett trapphus Foto: Läsarbild
Avspärrningar vid huset. Foto: Mimmi NilssonAvspärrningar vid huset. Foto: Mimmi Nilsson
Avspärrningar vid huset. Foto: Mimmi Nilsson
Anne Kuylenstierna Arnström, kommunikationschef på Svenska bostäder som äger fastigheten. Foto: Mimmi NilssonAnne Kuylenstierna Arnström, kommunikationschef på Svenska bostäder som äger fastigheten. Foto: Mimmi Nilsson

Anne Kuylenstierna Arnström, kommunikationschef på Svenska bostäder som äger fastigheten.

 Foto: Mimmi Nilsson

Stor explosion i lägenhetsområde

Publicerad

En kraftig explosion och brand bröt ut i ett bostadshus i Vällingby vid 02-tiden natten mot torsdagen.

Två män - 28 respektive 21 år gamla - har anhållits misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse.

Tio personer uppges ha skadats, varav två kvinnor i 20-årsåldern nu vårdas på intensivvårdsavdelningen på Karolinska.

– Jag satt vid datorn när jag hörde smällen, det skakade i rutorna och det blev ett stort rökmoln, säger Marta Fagerström, 32, som bor intill.

Under morgonen undersöks platsen av polisens bombtekniker.

Den kraftiga explosionen på Grimstavägen strax före klockan 02 under natten till torsdag. Den följdes av en kraftig brand som tvingade de boende att fly ut ur sina hem. Boende i byggnaden har beskrivit händelseförloppet som "en krigsfilm" med meterhöga lågor.

Tio personer ska ha skadats, varav fem fick föras till sjukhus, uppger TT. Vid 09.30-tiden meddelar Karolinska universitetssjukhusets presstjänst att två patienter från händelsen vårdas på intensivavdelningen.

De skadade är två kvinnor i 20-årsåldern. Deras tillstånd uppges vara stabilt och enligt läkarens bedömning kommer en av dem troligtvis att flyttas till den vanliga vårdavdelningen senare under torsdagen. En av kvinnorna har drabbats av frakturer.

Räddningstjänsten var snabbt på plats och inledde släckningsarbete.

– Det har dragit i väg och nu kontrollerar vi om den tagit sig upp på vinden, sa ledningsoperatör Christer Eriksson vid Stockholms brandförsvar då.

Två anhållna - allmänfarlig ödeläggelse

Vid 05-tiden kunde man meddela att branden var släckt. Trekvart senare lämnade man platsen.

– Vi hade totalt 15 patruller på plats, säger Anette Bäcklin vis Storstockholms brandförsvar.

Därefter tog polisen över ansvaret.

Tidigt misstänkte man brott i samband med händelsen och under morgonen meddelade man att två personer hade gripits.

– De misstänks för allmänfarlig ödeläggelse, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Under förmiddagen anhölls de två misstänkta - två män som är 28 och 21 år gamla - av åklagare på den lägre misstankegraden.

Stora avspärrningar kommer finns fortsatt kvar runt byggnaden. Polisen har ännu inte kunnat slå fast bakgrunden till explosionen och under morgonen kommer man att ha både bombtekniker och vanliga tekniker närvarande för att undersöka brottsplatsen.

Under morgonen finns Anne Kuylenstierna Arnström, kommunikationschef på Svenska bostäder som äger fastigheten, på plats på Grimstavägen.

– Vi kommer att ha ett informationsmöte för de boende i området i dag. Det första är de boende, nästa steg är att gå in och titta på vad vi måste göra i fastigheten, säger Anne Kuylenstierna Arnström.

Marta Fagerström som bor i närheten satt vid sin dator när hon hörde explosionen och kände av den våldsamma explosionen

"Skakade otroligt"

– Det skakade otroligt, säger Marta.

Andra vittnen beskriver en kraftig tryckvåg.

Enligt Marta Fagerström startade branden i en mindre butik, som närmast kan beskrivas som en kiosk.

– Jag har varit där några gånger, den ligger en halltrappa ned liksom och sålde inte mycket egentligen. När jag var där hade de inte mycket. Det är en väldigt liten lokal.

Marta Fagerström säger att området är hårt drabbat av bilbränder.

– Senast i går brann en bil utanför min port. Det är inte klokt. Vad är det som har hänt här i området. Jag flyttade nyligen hem från USA där det var en skolskjutning på den skola där jag gick, Santa Monica College, och så kommer man hem till det här. Nu är det likadant här som där känns det som.

"Såg en massa eld"

Jennifer Kjellberg, 20, som bor nära butiken berättar att hon vaknade av smällen och kollade ut genom sitt fönster och såg rök.

– Sen gick jag ut och såg en massa eld. Sen kom det ambulans, polis och en brandbil som tog folk från sina hem, säger hon.

Hon berättar också att polisen har sökt igenom hennes trapphus.

– De ville försäkra sig om att det inte fanns några bombdelar på grund av ett pipande ljud, säger hon.

Just nu är 23 personer evakuerade från den aktuella trappuppgången till Grimstaskolan som ligger i närheten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag