Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stor efterfrågan på Het linje för dataspelsberoende

PITEÅ. Många barn, oftast pojkar, sitter uppe och spelar dataspel hela nätterna och orkar sedan inte gå till skolan. Spelinstitutet i Piteå får massor av telefonsamtal från oroliga föräldrar.
- Det finns absolut behov av en telefonlinje enbart för dataspelsberoende, men pengar saknas, säger Thomas Nilsson, Spelinstitutets vd till Piteå-Tidningen. Kunskapsföretaget Spelinstitutet bemannar, på uppdrag av Statens folkhälsoinstitut, en nationell stöd- och hjälplinje för spelare och anhöriga. Många oroliga föräldrar hör av sig. - De undrar: "Vad ska jag göra med min son som sitter och spelar dataspel hela tiden?" De är uppe på nätterna, vänder på dygnet, orkar inte gå till skolan och blir aggressiva när föräldrarna försöker begränsa spelandet. Ibland blir det till och med slagsmål, säger Thomas Nilsson.

Flickvänner ringer

Han berättar att det även börjat ringa flickvänner till män i 25-30-årsåldern med samma problematik. Mer än hälften av pojkarna i årskurs nio på högstadiet i Piteå kommun tillbringar tre-fyra timmar varje dag framför datorn på sin fritid. En fjärdedel av pojkarna sitter minst fem timmar varje dag framför dator. Det visar en enkätstudie som Spelinstitutet presenterade för något år sedan.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!