Stor efterfrågan på Het linje för dataspelsberoende

Publicerad
Uppdaterad
PITEÅ. Många barn, oftast pojkar, sitter uppe och spelar dataspel hela nätterna och orkar sedan inte gå till skolan. Spelinstitutet i Piteå får massor av telefonsamtal från oroliga föräldrar.
- Det finns absolut behov av en telefonlinje enbart för dataspelsberoende, men pengar saknas, säger Thomas Nilsson, Spelinstitutets vd till Piteå-Tidningen. Kunskapsföretaget Spelinstitutet bemannar, på uppdrag av Statens folkhälsoinstitut, en nationell stöd- och hjälplinje för spelare och anhöriga. Många oroliga föräldrar hör av sig. - De undrar: "Vad ska jag göra med min son som sitter och spelar dataspel hela tiden?" De är uppe på nätterna, vänder på dygnet, orkar inte gå till skolan och blir aggressiva när föräldrarna försöker begränsa spelandet. Ibland blir det till och med slagsmål, säger Thomas Nilsson.

Flickvänner ringer

Han berättar att det även börjat ringa flickvänner till män i 25-30-årsåldern med samma problematik. Mer än hälften av pojkarna i årskurs nio på högstadiet i Piteå kommun tillbringar tre-fyra timmar varje dag framför datorn på sin fritid. En fjärdedel av pojkarna sitter minst fem timmar varje dag framför dator. Det visar en enkätstudie som Spelinstitutet presenterade för något år sedan.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag