Demonstration på Sergels torg. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Demonstration på Sergels torg. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Stor demonstration på Sergels torg

Publicerad
Uppdaterad
Första dagen med Sverigedemokraterna i riksdagen.
Då samlade sig tusentals på Sergels torg i en stor antirasistisk manifestation.
- Det är ingen som ska lämna Sverige förutom Sverigedemokraterna, sa en av talarna, Vänsterledaren Lars Ohly, till Expressen.se.
I samband med riksdagens öppnande på hösten brukar Septemberalliansen samla till manifestation.
I fjol handlade det om arbetslöshet.
I år handlar det om rasism.
Tusentals demonstranter samlades på Sergels torg i Stockholm vid 17-tiden. Vid 18.30 började demonstranterna att lämna för att gå vidare till Mynttorget och riksdagen.
En av talarna på Sergels torg var Vänsterpartiets ledare Lars Ohly.

Ohly tog avstånd

– Jag kan lova er en sak: Jag kommer aldrig att umgås med rasister, sa Lars Ohly i sitt tal.
Och han refererade till valkvällen då han vägrade sätta sig i samma sminkloge på SVT som Sverigedemokraternas partiledare.
– Jag sätter mig inte i en sminkloge med Jimmie Åkesson!
Lars Ohly tycker det är viktigt att visa sitt engagemang och stödjer den här typen av manifestationer.

"Måste ta kampen"

– Ibland måste man gå ut och visa vad man tycker, inte bara sitta hemma och tycka, säger han till Expressen.se och fortsätter:
– Vi måste ta den här kampen, speciellt nu när de har blivit invalda. Det är ingen som ska lämna Sverige förutom Sveridemokraterna.
Enligt polisen var det lugnt och stillsamt på Sergels torg.
– Den här gruppen har demonstrerat tidigare år och det brukar vara lugnt. Det är ingen våldsbenägen grupp, säger Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag