Ny undersökning visar att 63 procent av svenskar är positiva till invandring, visar undersökningen som publiceras i Dagens Nyheter och Aftenposten.Ny undersökning visar att 63 procent av svenskar är positiva till invandring, visar undersökningen som publiceras i Dagens Nyheter och Aftenposten.
Ny undersökning visar att 63 procent av svenskar är positiva till invandring, visar undersökningen som publiceras i Dagens Nyheter och Aftenposten. 
36 procent av svenskarna vill ta emot färre invandrare, enligt undersökningen.36 procent av svenskarna vill ta emot färre invandrare, enligt undersökningen.
36 procent av svenskarna vill ta emot färre invandrare, enligt undersökningen.
Foto: Samuel UnéusFoto: Samuel Unéus
 Foto: Samuel Unéus

Stor del svenskar är positiva till invandring

Publicerad

Över 60 procent av svenskarna är positiva till invandring.

Det visar en ny opinionsundersökning från Dagens Nyheter och Aftenposten.

Men samtidigt som svenskarna i större utsträckning än norrmännen anser att invandring är bra, så ger fler svenskar integrationen underkänt.

– Det är ett väldigt tydligt resultat och ett rejält underbetyg, säger David Ahlin, analyschef på Ipsos.

De nya siffrorna släpptes i kväll av Aftenposten, Norges största dagstidning, och kommer från en opinionsundersökning som Ipsos/MMI genomfört i både Norge och Sverige på uppdrag av Aftenposten och Dagens Nyheter.

Bara 12 procent av norrmännen anser att invandring är dåligt för Norge - medan 54 procent är positiva.

Samtidigt menar 63 procent av svenskarna att invandring är bra - medan 13 procent är negativt inställda. 21 procent svarar ”varken eller”.

Men i Sverige är det fler som vill se ett minskat flyktingmottagande, jämfört med grannlandet.

Medan 36 procent av svenskarna säger att de vill ta in färre flyktingar, så uppger 29 procent av norrmännen det samma.

"Tagit emot ett större antal"

Aftenpostens förstasida

Det är samtidigt bara en av tio svenskar som anser att integrationen fungerar väl. Sex av tio tycker att integrationen är ganska eller mycket dålig.

– Det är ett väldigt tydligt resultat och ett rejält underbetyg för hur integrationen fungerar i Sverige från den svenska allmänheten och det svenska folket. Det är en hyfsat stor skillnad mellan attityderna i Sverige och Norge, säger David Ahlin till Expressen.

När Ipsos genomförde undersökningen noterade de att olika grupper av Sveriges befolkning är eniga om att integrationen inte fungerar.

En av fyra norrmän tycker att integrationen fungerar väl - medan 37 procent tycker att den fungerar dåligt.

En förklaring till skillnaden mellan norska och svenska attityder kan vara invandringens omfattning.

– Sverige har ju under en tid tagit emot ett större antal flyktingar och har haft en mer generös politik än om man jämför med Norge de senaste åren, säger David Ahlin.

"Större missnöje i Sverige"

David Ahlin beskriver den svenska opinionen som splittrad.

– Undersökningen visar att det finns ett större missnöje och en större frustration över hur det fungerar i Sverige. Jag tror att det handlar om att fler i Sverige ser exempel på problem jämfört med Norge, säger David Ahlin.

Dagens Nyheters förstasida

På fördjupade frågor i undersökningen handlade det problem kopplade till bostäder, segregation, jobb och etableringstid.

Men samtidigt anser alltså fler svenskar än norrmän att invandring är bra för landet.

David Ahlin menar att resultatet bekräftar tidigare kunskaper om de svenska attityderna, som i Eurobarometern som visade att Sverige är det mest invandringspositiva EU-landet.

– Jag tror många är medvetna om att det har haft en stor betydelse för samhället och ekonomin, säger David Ahlin.

"Svenskar brukade vara europeiska mästare"

Men det är trots allt inte så stora skillnader mellan Norge och Sverige, menar experter.

– Nu har vi självklart med i beräkningen att invandringen är högre i Sverige än i Norge, det påverkar nog siffrorna. Ändå brukade vi svenskar vara europeiska mästare i flyktingvänlighet. Nu verkar det som norrmännen är mer positiva än vad vi har varit medvetna om, säger statsvetaren Andrej Kokkonen, vid Göteborgs universitet, till Aftenposten.

Norges integrationsminister Solveig Horne till Aftenposten:

– Vi skulle inte klara oss utan den invandring som vi har. Hade vi inte haft den arbetskraftsinvandringen, så hade det varit svårare att göra det som är viktigt för landet.

Aftenposten konstaterar också att Sverige tagit emot många fler asylsökande än Norge under de senaste åren, och 77 procent av de tillfrågade svenskarna uppger sig vara bekymrade för ”ökad främlingsfientlighet”.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag