Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-korrespondent: Greta låter som en vänsterpopulist

Greta Thunbergs tal vid COP25 i Madrid.
Greta Thunberg under COP25-mötet i Madrid.Foto: EMILIO NARANJO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Enligt SVT:s klimatkorrespondent har klimataktivistens budskap blivit mer vänsterpopulistiskt.Foto: J.J. GUILLEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström.Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN

SVT:s klimatkorrespondent, Erika Bjerström, menar att Greta Thunbergs budskap blivit allt mer vänsterpopulistiskt.

Det skriver hon i en analys som skapat stor debatt på sociala medier.

Nu svarar klimataktivisten i ett inlägg på Instagram:

Jag har aldrig stöttat något politiskt parti, någon politiker eller ideologi”.

I en analys hos SVT skriver klimatkorrespondenten Erika Bjerström om Greta Thunbergs tal under klimattoppmötet COP25 i Madrid.

Ett klart budskap, enligt korrespondenten, är att Greta Thunberg tagit till ett vänsterorienterat tilltal. Hon menar att Greta Thunberg nu måste bredda sitt budskap för att nå ut till fler.

Bland annat ifrågasätter skribenten hur klimataktivisten talade om utvecklingsländers rätt till fortsatt tillväxt. Det, samtidigt som rika länder uppmanades att minska utsläppen i mycket snabbare takt.

Enligt Erika Bjerström leder det till en problematisk följd. Att lätta på trycket för fattiga länder beskrivs falla rätt i händerna på utvecklingsländer som Kina och Indien, vars klimatavtryck är bland de största i världen.

Därtill menar klimatkorrespondenten att Greta Thunberg riktade orättvis kritik mot EU. Unionen har utlovat en grön satsning som ska leda till klimatneutralitet 2050, men i stället var det folket som klimataktivisten lyfte som hjältar i klimatkampen.

”#Greta talar om folket mot de styrande. Hon låter alltmer som en vänsterpopulist”, skriver Erika Bjerström på Twitter.

Greta Thunbergs svar: Kommunicerar forskning

På måndagskvällen har Greta Thunberg berört frågan i ett inlägg på Instagram. Där avfärdar klimataktivisten att hon skulle ha någon särskild politisk inriktning.

Jag blir ibland kallad 'politisk'. Men jag har aldrig stöttat något politiskt parti, någon politiker eller ideologi. Jag kommunicerar forskning och riskerna kring att misslyckas med att agera på den. Och faktumet att politiken som behövs i dag inte finns, varken till höger, eller till vänster eller i centern. Om någon tror att det jag och forskningen står för propagerar för en politisk inriktning – då säger det mer om den personen än det gör om mig”.

Möts av kritik

Erika Bjerströms analys har lett till stor debatt i sociala medier. Vissa ger korrespondenten rätt, medan andra menar att beskrivningen av Thunberg som vänsterpopulist är felriktad.

Andreas Gustavsson, chefredaktör på Dagens ETC, är en av kritikerna. I en kommentar hos ETC skriver han att Bjerströms uttalande i public service ”ger högerpopulister tolkningsföreträde att avgöra vilka som är vänsterpopulister”.

Han menar att Thunberg agerat opartisk, och att det är rimligt att länder som historiskt gett större klimatavtryck nu borde ta ett större ansvar. Därtill anser han att EU:s gröna plan kan kritiseras för att vara otillräcklig.

Att klimataktivisten skulle vara vänsterpopulistisk för att hon uppmanar till ett upprivande av koloniala, rasistiska och patriarkala strukturer, avfärdar Andreas Gustavsson.

Faktum är att Thunberg sedan första sittningen utanför riksdagen har gjort en närmast heroisk ansträngning att behålla sitt oberoende, att inte låta olika intressen – och de är många – förvandla henne till galjonsfigur”, skriver han i ETC.

”Skolboksdefinitionen av populism”

Någon som är av annan uppfattning är Expressens biträdande politiska redaktör, Patrik Kronqvist.

– Jag håller inte med om precis allt Bjerström skriver. Men att hon kallar Greta Thunbergs retorik för vänsterpopulistisk ser jag som ett enkelt konstaterande. Att ställa folket mot en oförstående elit är i princip skolboksdefinitionen av populism. I klimatfrågan är det också en grov förenkling. Jag tror att många politiker tvekar inför att göra mer kraftfulla klimatåtgärder just eftersom de upplever att de inte har folkligt stöd, säger han.

Anser du att Greta blivit mer vänsterpopulistisk?

– Ja, jag upplever att den där retoriken med folket mot eliten är någonting nytt. Men man måste skilja på hennes olika budskap här. Att Greta Thunberg försvarar fattigare länders rätt att fortsätta öka sina utsläpp ett tag till är inte vänsterpopulistiskt. I sak håller jag med henne om att det vore rättvist.

Expressens klimatreporter om COP25

Greta Thunberg är utsedd till årets person av Time.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.