Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stor brist på tandsköterskor i hela landet – kan öka köerna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fackförbundet Vision ställer krav på arbetsgivarna – på grund av att det råder brist på tandsköterskor i hela landet. Något som kan innebära både längre köer och sämre vård, enligt Vision.
Foto: Fotograferna Holmberg / TT NYHETSBYRÅN

Det är brist på tandsköterskor i i stort sett hela landet, vilket riskerar att leda till längre tandvårdsköer och sämre patientsäkerhet. För att behålla erfaren personal och rekrytera nya medarbetare måste arbetsgivarna göra långsiktiga lönesatsningar och erbjuda moderna villkor. Det konstaterar Vision i en ny rapport om tandvården som presenteras i dag.

Vision har sammanställt statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Arbetsförmedlingen som visar att en stor andel av dagens tandsköterskor förväntas gå i pension de närmaste tio åren. Samtidigt är antalet nyutexaminerade från yrkeshögskolan för litet för att klara ett ökande rekryteringsbehov.

- Kompetensbristen i tandvården är allvarlig och riskerar att leda till köer och sämre vård för patienterna. Tandsköterskor behövs i tandvårdsteamet och jag tycker att vi måste lyfta fram det viktiga arbete de gör. Många tandsköterskor gör avancerade uppgifter på delegation av en tandläkare. De finns där och träffar barn som är hos tandvården för första gången och stöttar tandvårdsrädda, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Tandsköterskors medellön: 26 800

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, pekar på att svårigheterna att rekrytera i vården och tandvården leder till bland annat felbehandlingar, långa väntetider och en ansträngd arbetssituation för anställda.

Tandsköterskor har i regel minst ett och ett halvt års eftergymnasial utbildning. Medellönen är 26 800 kronor i månaden för en heltidstjänst. Det är en betydligt lägre än genomsnittslönen för personer med motsvarande utbildningsnivå.

Vision: Satsa på tandsköterskors löner

Dessutom är lönespridningen liten, det skiljer enbart 4 400 kronor mellan den genomsnittliga medellönen och de som tjänar högst (90:e percentilen), enligt SCB. Därmed är det troligt att tandsköterskor inte tjänar in sin utbildning, trots ett helt arbetsliv i yrket.

- Det är hög tid att arbetsgivarna satsar på tandsköterskors löner. Vision vill se riktade lönepåslag så att tandsköterskor får lön för sin yrkesskicklighet och sin kompetens. I dag skiljer det väldigt lite i lön mellan en nyutexamninderad tandsköterska och en med lång yrkeserfarenhet. Det krävs en ökad lönespridning så att våra medlemmar kan göra en lönekarriär under sitt arbetsliv, säger Veronica Magnusson.

Vision ställer tre krav

Visions krav för att öka yrkets attraktivitet och status:

 Arbetsgivare i den offentliga tandvården gör långsiktiga lönesatsningar för tandsköterskor för att öka attraktiviteten i yrket.

Lönespridningen ökar så att tandsköterskors yrkeserfarenhet lönar sig mer.

 Vårdgivare slår vakt om en hög kompetensnivå i tandsköterskeyrket, bland annat genom regelbundna granskningar av yrkes- och specialistutbildningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.