Stor brist på fästmedel för löständer

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gunilla Brink är en av dem som drabbas när fästmedel för tandproteser blivit en bristvara.
Foto: Privat

Tusentals svenskar kan gå en tandlös höst till mötes.

Det fästmedel som används för löständer har tagit slut.

– Det är hemskt, säger Gunilla som nu ransonerar sista tuben i hopp om att inte missa julskinkan.

Gunilla Brink från Arboga har löständer sedan några år tillbaka. Hon har inte haft några problem med att leva utan sina naturliga tänder, så länge tandproteserna sitter som de ska.

– Det fungerar fint med fixativ, säger hon.

Men för några veckor sedan fick hon höra att det protesfixativ som hon använder var på väg att ta slut. Gunilla har jagat runt på apotek och i dagligvaruhandel efter påfyllning, men kammat noll. Lagren på hennes fixativ och det andra märket som finns i handeln är uttömda.

Nu ransonerar hon sista tuben. Gunilla leder allsång en gång i veckan och sjunger med jämna rum ute på lokal. Hon kan inte tänka sig att göra det utan tänder.

– Det är hemskt. Men jag väl tacka nej nu, För sådant gör man inte utan tänder, säger hon.

Det är inte bara av estetiska skäl som problemet med löständerna gäckar Gunilla. Nu befarar hon att julmaten måste intas i flytande form.

– Det är inte särskilt roligt att bara äta soppa, man vill ju ha riktig mat, säger hon och oroar sig för att missa julskinkan.

Inte ensam om problemet

Gunilla är långt ifrån den enda som är drabbad av fixativet tagit slut. Enligt en undersökning från Socialstyrelsen har var tionde svensk över 20 år löständer för hela eller delar av tandraderna. Hur många som behöver protesfixativ är dock oklart.

– Det är oerhört många människor som kommer få ett icke-socialt umgänge, konstaterar Gunilla.

På Apoteket är protesfixativen slut, vilket beror på att tillverkaren till Corega inte kunnat få tag i en viktig ingrediens.

– Anledningen till att det är slut är att det har varit brist på en råvara, säger Simon Rothstein Frankander, kommunikationschef på GSK.

Det andra fixativet, Profast, tog slut i och med den ökade efterfrågan.

Ekulf, som tillverkar Profast, har haft svårigheter möta den plötsliga efterfrågan som uppstått efter att GSK fått problem med att leverera Corega.

– Vi har dubblerat våra volymer, men tempot på beställningarna är för högt för att vi ska hinna få fram tuber i tid, säger Niclas Brönner, vd på Ekulf.

Företaget levererar löpande protesfixativ till handeln.

– Men det finns ett sådant uppdämt behov att det inte räcker, säger Niclas Brönner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.