Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Storbrand rasar på soptipp i Botkyrka

Expressen har pratat med grannområdet efter den senaste branden på en soptipp i Botkyrka.
En stor brand rasar på en soptipp i Botkyrka, söder om Stockholm.
Foto: Läsarbild
Branden kan ta månader att släcka.
Foto: Janne Åkesson / Swepix
Uppemot 18 brandbilar är på plats.
Foto: Janne Åkesson / Swepix

En stor brand rasar på soptippen i Kassmyra utanför Stockholm.

 – Det kan ta alltifrån tre dagar till tre månader att släcka, säger Andreas Blomquist på Södertörns brandförsvar.

Kassmyra är kopplat till tidigare sopskandaler när anläggningen drevs av NMT Think Pink, ett företag vars vd misstänks för grovt miljöbrott.

Larmet om en storbrand på Kassmyra soptipp i Botkyrka nära Stockholm kom klockan 16.17 på söndagen. Personal och bilar från sex stationer ryckte ut.

– Det är en stor brand. Det brinner med öppen låga mitt i högen. Sju till åtta meter höga lågor, säger Andreas Blomquist, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund.

– Vi jobbar för att släcka. Vi vågar oss inte på någon prognos. Det kan ta alltifrån tre dagar till tre veckor till tre månader, säger han.

Varnade allmänheten

Räddningsledaren gick på söndagskvällen ut med ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Han uppmanar alla i området att ”gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation” – eftersom rök från branden kan spridas i ett stort område.  På måndagsmorgonen togs meddelandet bort. 

– Nu är det bara bevakning. Det är så lugnt att vi bara har en station på plats, alltså sex personer och två bilar, säger Åsa Holmberg, larmoperatör vid Södertörns brandförsvarsförbund.

På måndagsmorgonen har vinden tilltagit i styrka och röken har spridit sig till ett större område. Under natten har räddningstjänsten fått samtal om röken från flera områden i Stockholmstrakten, bland annat Huddinge, Västerhaninge och Jordbro.

Drönarbilder visar jättebranden.
Foto: Janne Åkesson / Swepix
Uppemot 18 brandbilar är på plats.
Foto: Janne Åkesson / Swepix

Grannar packar väskorna

Andreas Blomqvist säger att han inte ser någon omedelbar spridningsrisk. Men boende i närheten förbereder sig för evakueringen. 

– Några grannar håller på att packa sina väskor för att åka härifrån om det blir för svårt. Det är personer med astma och allergier. Det är samma situation som när det brann flera månader i Kagghamra här i närheten, säger Piritta Lutz, som bor 800 meter från soptippen, till Expressen TV.

– Det känns helt bedrövligt. Nu har vi en en stor sopbrand igen med farligt avfall som brinner, säger hon.

Tusentals kubikmeter sopor

Det rör sig om runt tusentals kubikmeter sopor som brinner kraftigt. Soptippens yta är 30 gånger 30 meter och lågorna når en höjd av cirka åtta meter. Under morgonen brann ett område av 25 gånger 10 meter.

Piritta Lutz säger att hon ser stora rökpelare men inte så mycket rök där hon befinner sig.

– Som tur är har vi inte vinden mot oss. Vi är väldigt rädda att vinden ska vända så att det kan bli svårt att andas, säger hon.

Piritta Lutz berättar att grannar börjat packa väskorna.

Hon berättar att boende i området fick ta in på hotell när det brann i Kagghamra tidigare år.

– Ingen polisutredning har startats, säger Carina Andersson, vakthavande befäl hos Stockholmspolisen.

”Ska utvärdera läget”

Andrea Molin Storbjörk bor med sin man och två barn bara några minuters gångväg från brandplatsen.

– Jag ser röken men tack och lov ligger vinden åt andra hållet. Så det luktar inte som när det brann i Kagghamra i början av året. Men det känns oroväckande om det fortsätter länge, jag är rädd för giftiga ångor, säger Andrea Molin Storbjörk.

– Vi ska utvärdera läget i morgon och bestämma om vi ska utrymma. Det är inte akut just nu, säger hon.

Andrea Molin Storbjörk är rädd för giftiga ångor.
Foto: PRIVAT

Förknippad med Think Pink

Soptippen i Kassmyra har länge förknippats med en rad miljöbrister som inte åtgärdats av det konkursförsatta sopbolaget NMT Think Pink, som drivit anläggningen.

I somras visade en granskning av SVT att sopberget på platsen hade svällt över sin tillåtna storlek och blockerat nio brunnar i området.

Expressen har i flera artiklar granskat NMT Think Pink. Sopbolaget har satts i konkurs och företrädare misstänks för grovt miljöbrott. Bland annat för att ha dumpat stora mängder avfall på olika platser.

Misstänkt för grovt miljöbrott

Tidigare i år brann närbelägna Kagghamra soptipp i Botkyrka under mer än en månad och giftig rök spred sig i kommunen. Flera boende lämnade sina hem, andra fick söka läkarvård.

Markägare lade ansvaret på NMT Think Pink, vars vd är misstänkt för grovt miljöbrott.

Tippen i Kassmyra brann i flera veckor 2018.

Kassmyratippens markägare Daniel Rindsjö jobbade under söndagskvällen med hjullastare för att köra bort avfall som ännu inte antänts, detta för att minska spridningsrisken. Han säger att det är en stor hög med avfallsvirke som brinner – och att den har självantänts.

– Jag har flera gånger varnat kommunen för att högen skulle självantändas. Think Pink har lämnat virket där, de var mina hyresgäster, säger Daniel Rindsjö.

 ”Grannar håller på att packa sina väskor”

Enligt räddningstjänsten kan det ta flera månader att släcka branden på soptippen i Kassmyra.

Fortsatt brand på soptipp i Botkyrka – VMA borttaget

Hör Henrik Devon från Södertörns brandförsvarsförbund

Se även:

De lever bland brandröken: ”Det känns som att syret tar slut” (Inslag från 26 januari”

Se Expressens reportage om branden på sopberget i Kagghamra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.