Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stor brand i trähus – saknad person hittad

Klockan var strax efter fem på söndagsmorgonen när räddningstjänsten ryckte ut till platsen.

En person befarades vara kvar i ett övertänt trähus i Umeå - men hittades senare välbehållen, skriver Västerbottens-Kuriren.

Spridningsrisken till närliggande fastigheter ansågs vara "överhängande" innan räddningstjänsten fick kontroll över branden.

Nu bevakar personal från två stationer branden – som kommer sluta med att huset totalförstörs.

Det var strax efter klockan fem på morgonen som räddningstjänsten fick in larm om ett brinnande trähus vid Västra Esplanaden och Västra Norrlandsgatan i Umeå.

– Det är en totalbrand. Hela byggnaden, mer eller mindre, kommer att brinna ned till grunden, säger Marcus Forsvall, brandingenjör vid Umeå brandförsvar.

Inledningsvis befarades att en person fanns kvar i fastigheten. Personen återfanns senare välbehållen. Under morgonen började man evakuera boende i fastigheten samt de närliggande fastigheterna till ett hotell i närheten, skriver Västerbottens-Kuriren.

Räddningstjänsten finns på plats med personal från två stationer, sammanlagt runt sex brandbilar. Initialt bedömdes det finnas en "överhängande" spridningsrisk till närliggande fastigheter.

Stor spridningsrisk initialt

– På västra sidan ligger en träfastighet väldigt nära. På den södra sidan finns ett flerbostadshus två meter bort men det verkar vara bra byggt, med betongkonstruktion, säger Marcus Forsvall som menar att läget har ljusnat:

– Vi börjar få kontroll på det, men detta kommer pågå under ett par timmar till.

Huset är en tvåvåningsfastighet i trä av äldre modell. Enligt uppgifter till räddningstjänsten ska det fungera som ett kollektiv, där det också finns en enskild lägenhetsbostad.

Det är under morgonen oklart hur branden har startat.