Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storbranden spred sig – helikoptrar kallades in

Det brinner i en stor flishög på Värmeverket i Norrköping.

Det brann fortfarande på måndagen i en stor flishög på Värmeverket i Norrköping.

Branden var på morgonen inte under kontroll, men runt lunchtid meddelade räddningstjänsten att läget var lugnare.

I släckningsarbetet deltog MSB:s helikoptrar som vattenbombade brandområdet.

”Röken har avtagit och vi kan nu avsluta det VMA som har varit aktivt sedan igår”, skriver räddningstjänsten på sin hemsida.

Strax efter 15.30-tiden på söndagen kallades räddningstjänsten till Värmeverket på Energigatan i Norrköping. Där hade en brand blossat upp i en stor flishög.

Fortfarande på måndagsmorgonen var branden inte helt under kontroll. Den hade först spridit sig till en stor hög med timmer och på måndagsmorgonen även till ett skogsparti, enligt NT.

Men vid lunchtid på måndagen hade läget stabiliserats och det VMA, med varning om farlig rök, kunde dras tillbaka, även om det fortfarande brann lite flis- och timmerhögarna.

”Om släckningen ger god verkan kommer vi att reducera styrkan på platsen under eftermiddagen”, skriver räddningstjänsten, på sin hemsida.

Vattenbombning fick avbrytas

För att förhindra spridningen begärde räddningstjänsten på söndagen flygunderstöd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Myndigheten bistod med fyra helikoptrar som vattenbombade området.

– Just nu har helikoptrarna börjat vattenbomba. Samtidigt flyttas materialet till annan säker plats med hjälp av stora maskiner, säger Mikael Kalered, inre befäl vid räddningstjänsten Östra Götaland, vid 18.30-tiden på söndagen.

Räddningstjänsten meddelade senare att arbetet med släckning från luften skulle pågå hela natten, men vid klockan 01 avbröts vattenbombningen, när piloterna behövde vila och helikoptrarna tankas, enligt TT.

Risk för spridning

Branden bekämpades so mest av totalt 22 brandmän.

Hur ska allmänheten agera?

– Hamnen ligger ganska centralt. Man ska inte bege sig till platsen om man inte måste. Man ska låta oss jobba i fred. Känner man obehag ska man stänga fönster och dörrar och ventilation.

Kan ta flera dygn

Ett så kallat VMA (viktigt meddelande till allmänheten) skickades ut med anledningen av branden.

Mikael Kalered bedömer att det kommer dröja länge innan elden är helt släckt. När brandpersonalen lämnar platsen får värmeverkets egen personal ta över bevakningen.

– Det kan ta två, tre, fyra dygn innan en sådan här brand är helt släckt, säger inre befälet.

Larmet inkom klockan 12.15 på söndagen. En man hade då hittats död i en bostad i Täby, norr om Stockholm. Polisen misstänker mord.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.