Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stor brand i flerfamiljshus – är inte under kontroll

VMA: Räddningstjänsten uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster, samt ventilation.
Öppna lågor från taket på byggnaden. Foto: Joachim Couchér / Läsarbild

En brand rasar i ett flerfamiljshus i Eksjö i Småland, och brinner för full kraft i taket, enligt polisen.

– Man gör så gott man kan, men som jag har tolkat det är den inte under kontroll, säger Bo Gunnarsson, vakthavande befäl vid polisen.

Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten har gått ut, som uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga sina fönster. 

17:39 inkom larm om en vindsbrand på Södra Storgatan i Eksjö, uppger polisen.

När räddningstjänst och polis anlände till platsen rök det kraftigt från taket, strax senare syntes öppna lågor. Enligt polisen har ingen rapporterats skadad, samtidigt som ett ”större antal personer” evakuerats till Missionskyrkan i Eksjö.

– Branden bekämpas fortfarande av ett stort antal enheter. 17:39 fick vi första larmet. Vi har evakuerat från aktuella fastigheten och närliggande, på grund av rök och annat. Jag har inte antalet men det är ett stort antal. Ingen person är rapporterad skadad än så länge. Det har börjat på vinden, men orsak vet vi ännu inte, säger Bo Gunnarsson, vakthavande befäl vid polisen, till Expressen.

Flerfamiljshus brinner från taket

Det rör sig om ett flerfamiljshus som fattat eld. Enligt polisen är ett tiotal poliser på plats, och klart många fler från räddningstjänsten.

– Det har utvecklats till full brand och brinner med full kraft i taket. Man gör så gott man kan, men som jag har tolkat det är den inte under kontroll, säger Bo Gunnarsson.

Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, har gått ut till de boende i Eksjö, Jönköpings län, och Eksjös kommun.

”Viktigt meddelande till allmänheten i Eksjö, Jönköpings län och Eksjös kommun, i Jönköpings län. Det brinner i ett flerfamiljshus i centrala Eksjö med rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation”.

– Det brinner fortfarande. Den är inte under kontroll. Det brinner ganska kraftigt, men det är begränsat till huset det brinner i. På grund av röken har en del evakuerats från grannfastigheten, säger Bo Gunnarsson vid kvart över åtta på fredagskvällen.

Efter 22 pågår eftersläckningsarbete där fastigheten vetter mot Södra storgatan. Men på taksidan mot Jungfrugatan rasar ännu branden – och släckningsarbetet väntas pågå till imorgonbitti, uppger Anette Stendahl, press- och kommunikationsansvarig på Eksjö kommun.

– Eksjö kommun har en beredskap för att hjälpa till för de individer som inte kan lösa boende på egen hand eller med hjälp av försäkringsbolag, berättar hon.

Eksjö kommun har aktiverat sin POSOM-grupp, psykiskt- och socialt omhändertagande, och upprättat ett kriscenter i Missionskyrkans lokaler.