Mannen stoppades av tullen på gränsen mellan Thailand och Laos. Foto: ShutterstockMannen stoppades av tullen på gränsen mellan Thailand och Laos. Foto: Shutterstock
Mannen stoppades av tullen på gränsen mellan Thailand och Laos. Foto: Shutterstock
I mannens väska hittade tullen vad de misstänker Foto: ShutterstockI mannens väska hittade tullen vad de misstänker Foto: Shutterstock
I mannens väska hittade tullen vad de misstänker  Foto: Shutterstock

Stoppades i tullen – smugglade sperma

Publicerad

En man i 20-årsåldern har gripits på gränsen mellan Thailand och Laos med en ovanlig last.

I mannens väska hittade tulltjänstemännen en behållare med vad som misstänks vara fryst människosperma.

Nu riskerar mannen fängelse i upp till tre år.

Tullpersonalen vid den så kallade vänskapsbron som förbinder Thailand och Laos hade noterat den nu gripne mannen vid flera tillfällen tidigare. Han reste ofta mellan de två länderna och bar alltid på en stor resväska enligt Bangkok Post, som var först med att skriva om händelsen.

När tulltjänstemännen till slut stoppade mannen gjorde de ett oväntat fynd i väskan. I en behållare med flytande kväve hittade de vad som misstänks vara sex provrör med mänsklig sperma.

Den thailändske mannen erkände senare i förhör att han under flera års tid smugglat sperma, ägg och embryon från olika fertilitetskliniker i Thailand till Laos och Kambodja. Sperman i väskan kom från två olika män – en kines och en vietnames.

Mannen ska ha gjort 25 liknande resor bara i fjol.Foto: Shutterstock

Smugglade sperma 25 gånger i fjol

I förhören avslöjade mannen även omfattningen på sina resor. Bara i fjol korsade han gränsen till Laos och Kambodja 25 gånger. Varje gång hade han med sig ägg eller sperma i sin väska. Resorna gjorde han på uppdrag av en annan man – och varje gång fick han betalt. För varje resa fick mannen 5 000 baht, eller ungefär 1 300 svenska kronor, berättar han i förhör.

Under fredagen har Thailands folkhälsomyndighet gjort oanmälda besök på ett antal fertilitetskliniker i Bangkok som pekats ut av den gripne mannen, rapporterar Bangkok Post.

I Thailand är all handel med sperma, ägg och embryon förbjuden. Om det skulle visa sig att mannen verkligen hade sperma i sin väska väntar ett hårt straff: Fängelse i upp till tre år och/eller böter på 60 000 baht, ungefär 15 700 svenska kronor.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag