Situationen inom Socialdemokraterna i Botkyrka som Expressen har bevakat den senaste veckan påverkade under tisdagens ett regionfullmäktigemöte i Stockholm - där en regionpolitiker först stoppades från att lyfta en fråga som rör studieförbundet ABF.
Frågan som ställdes inför regionfullmäktige i Landstingssalen i centrala Stockholm var egentligen inte kontroversiell. Den var riktad till Jens Sjöström, ordföranden i S i Botkyrka samt regionråd, och handlade om huruvida regionen hyr ut lokaler till ABF eller andra studieförbund – med anledning av M:s förslag att strypa alla bidrag till ABF i väntan på en utredning om påstådda kopplingar till gängkriminella i Botkyrka.
– Jag fick ett svar från Socialdemokraterna i regionen att säkerhetsläget är så pass stort att Jens inte kan delta i diskussioner kring ABF, säger Daniel Källenfors som är ledamot i regionfullmäktige. Det är ett oerhört märkligt läge att man inte ens kan ta en debatt för att man är rädd för gängkriminalitet. Det är så långt det här samhällsviruset har kommit in i demokratin.

Daniel Källenfors var upprörd när Expressen pratade med honom medan regionfullmäktige fortfarande pågick, där det under gårdagens möte hettade till i debatten kring situationen i Botkyrka och ABF:s fritidsgårdar som Botkyrka kommun stängde med omedelbar verkan för ett år sedan.
– Det innebär ju att gängkriminalitet har sökt sig till Sveriges näst största parlament. Han kan inte ställa upp i debatten och vi i opposition kan inte ställa frågor som vanligt. Det här måste polisen och regionens säkerhetsorganisation prioritera mycket kraftfullt, vi kan inte ha en situation där demokratin inte fungerar.
I stället skickades personalregionrådet och socialdemokraten Robert Johansson upp i talarstolen som till skillnad från Jens Sjöström inte arbetar med fastighetsfrågor, och som därför inte heller kunde ge några svar, fortsätter Daniel Källenfors.
– Jag har inga synpunkter på Jens agerande, det här handlar mer det principiella i att vi inte kan föra en normal politiskt debatt i fullmäktige.
”Olyckligt och felaktigt”
Moderaten Fredrik Saweståhl, förste vice ordförande i fullmäktige i Region Stockholm, bekräftar Källenfors uppgifter.
– Informationen om att ett regionråd från Socialdemokraterna inte kunde svara på en enkel fråga i fullmäktige gavs av samma partis kansliledning på ett möte med presidiet och tjänstemän i morse, säger Fredrik Saweståhl.
Men senare under gårdagseftermiddagen, när Expressen får en kommentar från Socialdemokraterna i region Stockholm, ges en helt annan förklaring: Allt är bara ett missförstånd.
– Det är en enskild tjänsteman som i dialog med presidiet uttryckt att det finns en situation kring en av våra ledamöter. Det var en olycklig och felaktig motivering som var baserad på ett missförstånd. Vi kommer under dagen att föra en dialog med den ansvariga tjänstemannen. Socialdemokraterna har besvarat samtliga frågor som ställts till presidiet utav de politiska partier som finns representerade i Stockholms regionfullmäktige, skriver Rozgar Watmani, kanslichef för S i Region Stockholm i en skriftlig kommentar till Expressen.
ABF-utredningen central
Det var för en dryg vecka sedan som studieförbundet Botkyrka/Salem återigen hamnade i centrum för en lokalpolitisk infekterad konflikt i Botkyrka – som uppges vara en av anledningarna bakom den växande splittringen inom Socialdemokraterna och petningen av partiets gruppledare samt kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin förra helgen. Efter det har både ABF-anställda samt flera S-medlemmar som röstat för den forna S-gruppledaren Ebba Östlin vittnat om hotfulla meddelanden efter omröstningen.
I går kunde Expressen avslöja att Socialdemokraternas partitopp på nationell nivå fick larm om situationen inom S i Botkyrka redan förra året och hade kännedom om misstänkta kopplingar mellan Vårbynätverket och ABF samt i förlängningen med S.
I ett reportage i maj förra året kunde Expressen berätta om bakgrunden till ABF-utredningen men också om oenigheterna kring vad det egentligen var som fick ledande politiker att så abrupt avsluta sitt 40 år långa samarbete med studieförbundet. Det framkom bland annat att knark och vapen hittats på en av fritidsgårdarna, att det fanns personal med kriminell bakgrund, samt att det förekommit äldre besökare med skyddsväst.
https://embed.pod.space/player?episode=politikrummet/60-all-makt-at-murak&theme=spaceblack