Stoppade grisgårdar får producera igen

Publicerad
Uppdaterad
Över 40 grisgårdar som Scan stängde av i förra veckan efter skandalen med vanvårdade djur får nu grönt ljus igen av köttjätten för leveranser av slaktfärdiga djur.
Scan har enligt ett pressmeddelande besiktigat gårdarna tillsammans med veterinärföretaget Svenska djurhälsovården. Gårdarna finns bland de cirka 90 farmer som polisanmälts av organisationen Djurrättsalliansen, vars bilder av missförhållanden upprört många.

Krävs på förbättringar

"Ett fåtal har fått anmärkningar på ventilationen och krävs på förbättringar av mer teknisk karaktär. Det är dock inte av den grad som kan försvara fortsatt avstängning", skriver Scan.
Resultaten av besiktningarna visar att Scans bönder i hög grad följer lagar och regler, anser företaget.

Nytt system

Efter skandalen är flera åtgärder på gång som ska förbättra djurskyddet. Redan i nästa vecka ska ett system med djurskyddsdeklarationer införas. Det innebär att veterinärer oftare ska kontrollera djurskyddet på grisfarmerna och rapportera till länsstyrelserna. Det framkom vid ett krismöte mellan jordbruksminister Eskil Erlandsson (C), Jordbruksverket och företrädare för grisbranschen i måndags.

Enad grisbransch

I fredags enades grisbranschen om att införa en certifiering av alla grisföretag. Certifieringen ska göras av en oberoende part som ska kontrollera djuromsorg och livsmedelssäkerhet på de gårdar som ansluter sig till systemet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag