Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stoppade avhysning – utan att berätta

Den röda klubbstuga i Sigtuna.Foto: SVT
Ibrahim Khalifa, kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Foto: SVT

Det har pratats om maktmissbruk och vänskapskorruption.

Nu avslöjar SVT:s "Uppdrag granskning" hur den nära relationen mellan lokala S-toppar och den syrianska gruppen i Sigtuna har gynnat en specifik person eller grupp.

– En viss del utav syrianerna har lierat sig med sossarna och fått ut väldigt mycket av samarbetet, säger Moderaternas Peter Kockum i programmet.

Kommungranskarna i SVT:s "Uppdrag granskning" besöker Sigtuna – där de har fått tips om att det socialdemokratiska styret överskrider sina befogenheter.

I fokus står en sliten, röd klubbstuga i miljonprogramsområdet Valsta.

Stugan brukade tillhöra fotbollsklubben Valsta Syrianska IK – men vilka som håller till där i dag vet inte kommunen säkert. Den är en av flera exempel på hur socialdemokratiska ledare i Sigtuna har tagit beslut som aldrig förankrats.

Syriansk församling köpte tomt

Historien börjar 2002, då en S-ledd koalition tar makten i Sigtuna kommun. Efter vinsten är orden hårda från oppositionen – som anklagar Socialdemokraterna för politisk korruption.

Inför valet har Socialdemokraterna i kommunen lovat att sälja en tomt till den syrisk-ortodoxa församlingen i Märsta – för bara en krona. Bakom uppgörelsen ligger socialdemokraten Anders Johansson, som senare blir känd som den yngste kommunstyrelseordföranden någonsin i Sverige.

Villkoret för att församlingen ska få köpa tomten så pass billigt är att de uppför en större samlingslokal i anslutning till den kyrka de ska bygga.

Hur Socialdemokraternas tomtlöfte påverkade syrianernas röstning är svårt att veta. Men enligt uppgifter till Uppdrag granskning har Ismet Karademir åtminstone vid ett tillfälle uppmanat församlingens medlemmar att rösta på S.

Ismet Karademir är entreprenör, ledargestalt i den syrianska gruppen i Sigtuna och själv socialdemokrat.

Moderaterna: "Politisk korruption"

Förre kommunalrådet Peter Kockum, M, kallar det hela för politisk korruption.

– En viss del utav syrianerna, den så kallade Karademirklanen, har lierat sig med sossarna och fått ut väldigt mycket av det samarbetet, säger han i "Uppdrag granskning".

Ismet Karademir nekar dock till att ha fått några förmåner – och förnekar att han uppmanat syrianer i församlingen att rösta på Socialdemokraterna.

Något annat som upprör i kommunen är hur fotbollsklubben Valsta Syrianska IK har gynnats. En klubb där Ismet Karademir brukade vara ordförande.

I ett fribrev, utfärdat av Anders Johansson, från 2003 framgår det hur klubben slipper betala hyra till kommunen för den röda klubbstugan. Men fribrevet är inte förankrat i kommunstyrelsen.

Betalade noll kronor i hyra

Anders Johansson beskriver en rejält sliten klubbstuga.

– Och vi visste att deras nya kanslilokal på Midgårdvallen skulle vara färdigställd inom något år. Då tyckte vi att det var rimligt att sätta ner hyran till noll fram till dess att kanslilokalen var klar, säger han till SVT.

Men klubben betalade ingen hyra på 13 år, enligt "Uppdrag granskning".

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, anser att det är gynnande av särskild grupp. Det håller inte Anders Johansson med om.

Efter klubbens konkurs 2015 är det oklart vilka som håller till i klubbstugan. Miljön beskrivs som otrygg – och kommunens tjänstemän har velat avhysa gästerna.

Men Ismet Karademir har vägrat skriva under en avhysning, berättar SVT.

Avhysning stoppades

Senare stoppades avhysningen av kommunstyrelsens nuvarande ordförande: Ibrahim Khalifa, S. Utan att kommunstyrelsen informerades.

– Det innebär ju precis som i det förra fallet med fribrevet att vi har en förtroendevald som överskrider sina befogenheter, säger professor Olle Lundin.

Men enligt Ibrahim Khalifa har han mandat att ta ett sådant beslut.

"Uppdrag granskning" menar att det finns en nära relation mellan Socialdemokraterna i Sigtuna och den syrianska gruppen i kommunen, där Ismet Karademir är en framstående person. I minst tre ärenden har kommunstyrelsens ordförande agerat så att man kan misstänka gynnande av en specifik person – som också är en partikamrat.

I ett uttalande till Expressen säger Khalifa:

– Det är väldigt allvarliga anklagelser som riktas mot mig i förhandsvisningen. Går man ut med sådana uttalanden i TV förutsätter jag att det finns bevisning. Jag skulle också vilja veta vad som menas med att vi har maffiastyre i kommunen, förekommer sådant förutsätter jag att detta påtalats till polis och revisorer.

Skarp kritik mot kommunalråd

I ett mejl till programmet skriver Ismet Karademir att han inte alls har några särskilda band till kommunstyrelsens ordförande – eller någon speciell koppling till den röda klubbstugan.

Hur kommunstyrelsens ordförande har styrt kommunen har väckt skarp kritik. Hos oppositionen, hos partikamrater – och bland tjänstemän.

Expressen har sökt Ismet Karademir för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.