Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stopp i tågtrafiken norr om Stockholm

Det har varit totalstopp i tågtrafiken norr om Stockholm i flera timmar.Foto: LÄSARBILD

Det har varit totalstopp i tågtrafiken norr om Stockholm i flera timmar under onsdagskvällen.

Stoppet påverkar fjärrtåg, regionala tåg och pendeltåg – samt Arlanda Express som är inställt tills vidare.

Tågen väntas rulla som vanligt först torsdag eftermiddag.

Stoppet beror på att en kontaktledning norr om Upplands Väsby revs ner vid 15.45-tiden på onsdagseftermiddagen. Den rivna ledningen orsakade sedan en brand på banvallen.

– Både räddningstjänsten och Trafikverket har personal på plats, säger Beisi Sundin på Trafikverkets pressjour.

En reparatör kallades till platsen – men det tog lång tid innan det fanns en prognos för när felet skulle kunna vara åtgärdat. Efter att tågtrafiken stått still i drygt två timmar meddelade Trafikverket vid 18-tiden att den väntades kunna rulla igen vid 19-tiden.

Då med begränsad framkomlighet.

Oklar prognos för tågtrafiken

Senare ändrade myndigheten sin prognos till "sen kväll". Först under torsdagseftermiddagen väntas tågen kunna rulla i full kapacitet igen.

– Ska man åka med pendeltåg får man utrusta sig med lite extra tid och tålamod, säger Johan Nordgren vid SL:s pressjour.

Stoppet är mellan Rotebro och Arlanda/Märsta norr om Stockholm. Detta har påverkat fjärr- och regionaltåg mellan Stockholm C och Arlanda/Märsta/Uppsala, SL:s pendeltåg mellan Södertälje C/Nynäshamn och Märsta/Uppsala samt Arlanda Express.

Alla Arlanda Express-tåg är inställda tills vidare. Bilder visar hur folk i stället samlats för att få plats på någon av flygbussarna under onsdagen – och hur det under kvällen var kö på E4.

"Var minst tusen personer där"

En av dem som har har drabbats är Harry Svarvare, som reste med pendeltåg från Stockholm mot Märsta under kvällen. Han beskriver en smått kaotisk situation vid stationen i Häggvik vid 18.30-tiden.

– När jag kom dit var det säkert tusen personer där, minst. Bara att ta sig ut från perrongen tog tio minuter. Det var totaltstopp, folk överallt, och inte en buss syntes till någonstans, berättar Harry Svarvare.

Han säger att det inte dök upp några ersättningsbussar – och att det var omöjligt att få tag på en taxi.

– Det kom en SL-buss i linjetrafik och den blev överhopad.

Enligt Johan Nordgren på SL hade MTR, som kör pendeltågen, problem med att få fram de bussar som beställts. Bussarna har inte heller samma kapacitet som pendeltåg.

"20 bussar på ett pendeltåg"

– Det kan krävas 20 bussar för att ersätta ett pendeltåg. När det dessutom händer i rusningstrafik blir det extra kännbart, säger Johan Nordgren.

Flera tåg ställdes in efter elfelet och i alla fall fyra tåg stod stilla utan plattform. Där fick passagerarna evakueras, enligt Trafikverket.

Det är okänt hur många passagerare som har drabbats. Men Trafikverket uppmanar alla resenärer som påverkas att höra av sig till respektive tågoperatör.

– Kolla med tågbolagen vad som gäller. Om de sätter in bussar som ersätter, säger Beisi Sundin på Trafikverket.

För SJ-resenärer går det kolla trafikändringar här.

Fortsatta problem

Efter nära sex timmar råder fortfarande totalstopp i tågtrafiken norr om Stockholm, skriver TT. 

Trafikverket håller på att flytta ett pendeltåg från ett spår. När det är klart ska ett spår kunna öppnas. 

– Jag pratade precis med trafikledningen, och det kommer öppnas ett spår nu ganska snart, säger Morgan Lindström på SJ:s pressjour vid 21.45-tiden på onsdagen. 

Exakt hur många av SJ:s resenärer som stoppen berör vet han inte i nuläget, men Morgan Lindström beskriver förseningarna som "omfattande". 

Förhoppningen är att ytterligare ett spår ska kunna öppna sent i kväll.

Däremot är prognosen att övriga två spår kan öppnas först i morgon eftermiddag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.