Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stopp i åkattraktion på Gröna Lund

Annika Troselius säger att det händer cirka 10-20 gånger per säsong att attraktioner med gäster i stannar.
Insane stod still i sin broms vid en plattform cirka 15 meter upp i 40 minuter runt lunchtid. Foto: Läsarbild / Läsarbild
Insane är en typ av berg- och dalbana på Gröna Lund i Stockholm. Sätena roterar runt sin egen axel. Foto: MATTIAS FORSBERG
Man sitter åtta personer i varje gondol – fyra personer på varje sida som syns på bilden. Foto: MATTIAS FORSBERG

Åkattraktionen Insane på Gröna Lund fastnade vid lunchtid på onsdagen.

Åtta personer blev sittande – i 40 minuter.

– Det händer under en säsong att attraktionerna stannar. Det är ett tecken på att säkerhetssystemet fungerar, säger nöjesparkens informationschef Annika Troselius.

Stoppet inträffade vid 12-tiden på onsdagen. Då fastnade en så kallade gondol mitt i banan på berg- och dalbanan Insane.

Åtta personer blev sittande. I gondolerna roterar sätena runt sin egen axel – men gästerna som fastnade satt i en upprätt position, enligt Annika Troselius.

– De satt i ungefär 40 minuter, säger hon.

Säkerhetssystem stoppade Insane

Informationschefen fortsätter:

– Anledningen till att attraktionen stannade är att vårt säkerhetssystem aktiverats.

Gondolen fastnade i sin broms intill en plattform ungefär 15 meter upp i luften. Personal kunde ta sig upp till plattformen via stege och kommunicera med gästerna.

– Vår personal tog hand om dem, de stod på plattformen och pratade med gästerna och har beskrivit det som att de var lugna, säger Annika Troselius.

– Jag har själv suttit still på samma ställe, och har förståelse för att man kan uppleva obehag som gäst. Men man sitter säkert.

Strömbortfall i en bom

Totalt finns fyra så kallade gondoler i Insane, som alla har plats för åtta personer. Gondolerna tar sig runt på en bana och det var halvvägs in i åkturen som en av dessa gondoler stannade mitt i banan.

Annika Troselius förklarar säkerhetssystemet:

– När gondolerna kommer ner på plattformen fälls en bom ner – så att gondolen kan åka in i ett rakt läge på plattformen. Men av någon anledning har sensorer till bommen fått ett strömbortfall, så bommen ville inte öppna och sänka sig. Då kan inte gondolerna åka längre fram på plattformen och då kan inte gondolen som är i banan komma ner. Då säger säkerhetssystemet till och då stannar gondolen som är i banan i sin broms. Det ska fungera så.

Gröna Lund: Tryggt att åka Insane

Annika Troselius säger att det händer cirka 10-20 gånger per säsong att attraktioner med gäster i stannar. Det är ett tecken på att säkerhetssystemen fungerar i attraktionerna på Gröna Lund, enligt nöjesparkens informationschef.

Vid 14.30 var Insane i gång igen, efter att ha stått still i två och en halv timme. Då hade tekniker felsökt och problemet med bommen var åtgärdat.

Kan man tryggt åka Insane?

– Ja absolut, jag är personligen väldigt trygg när jag åker alla våra attraktioner. Säkerheten kommer alltid först, säger Annika Troselius.

Dagens tre största inrikesnyheter.