Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stopp för samkönade äktenskap i Rumänien

I Rumänien röstar man i helgen om en grundslagsändring för att omöjliggöra samkönade äktenskap även i framtiden.Foto: ROBERT GHEMENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I helgen är det folkomröstning i Rumänien. 

Starka krafter i EU-landet vill göra samkönade äktenskap olagliga även i framtiden genom en grundlagsförändring.

– Folkomröstningen har gett människor en anledning att sprida så mycket hat de bara kan, säger barägaren och hbtq-aktivisten Alex Andronic i Bukarest, till nyhetsbyrån Reuters.

I Rumänien är det redan förbjudet med samkönade äktenskap. Men nu vill kampanjen bakom folkomröstningen dra det ett steg längre så att personer av samma kön inte ska kunna gifta sig i framtiden heller.

Hbtq-personer oroliga över spridandet hat

Det är den konservativa organisationen "Koalitionen för familjen" som tvingat fram omröstningen genom att samla in tre miljoner underskrifter. Initiativet backas av den ortodoxa kyrkan och alla partier utom ett i Rumänien.

Hbtq-personer i EU-landet är nu oroliga för att hat och diskriminering kommer att öka.

 

Den ortodoxa kyrkan i Rumänien backar kampanjen mot samkönade äktenskap.Foto: OCTAV GANEA / AP TT NYHETSBYRÅN

Aktivisten och gaybarägaren Alex Andronic uppmärksammades när han skrev ett inlägg på sociala medier mot omröstningen.

Inlägget fick stor spridning men ledde också till en hatstorm.

- Folkomröstningen har gett människor en anledning att sprida så mycket hat de bara kan och det drabbar oss hårt, säger Andronic i Bukarest till Reuters.

Affischer med förtäckta hot

Kampanjaffischer inför folkomröstningen har spritt hotfulla budskap som att den som inte röstar ja löper risk att få sina barn stulna eller adopterade av homosexuella par.

De flesta EU-länder tillåter i dag samkönade äktenskap. Men i några länder där nykonservativa vindar blåser drar man åt ett annat håll.

Rumänien avkriminaliserade homosexualitet 2001 men kan nu följa bland andra Lettland och Kroatien som omformulerat grundlagen för att hindra personer av samma kön att gifta sig.

Tre miljoner namnunderskrifter krävdes för att folkomröstningen skulle godkännas av Högsta domstolen i Rumänien.Foto: ROBERT GHEMENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.