Paus för att beställa corona-hemtest i Stockholm

Lokala råd i fem regioner • Undvik gym • Möten • Kollektivtrafik.
Elda Sparrelid, chefläkare Region Stockholm.
Foto: Anna Molander / Region Stockholm
Foto: LEX VAN LIESHOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett fyra dagars stopp för hemtester på corona infördes i Stockholm under söndagen. 

Anledningen är att så många har beställt test att det bildats kö som måste hanteras, skriver Region Stockholm på sin hemsida. 

Men oppositionen är kritisk till åtgärden. 

–Vi befinner oss mitt i en pandemi och måste göra allt vi kan för att garantera vård efter behov, säger Aida Hadzialic (S), oppositionsråd i region Stockholm. 

Följ det senaste om coronaviruset

Ett temporärt stopp för coronahemtester har införts i Region Stockholm.

Anledningen till stoppet är att antalet personer som beställt hemtest via 1177 har ökat så kraftigt att det bildats en kö på cirka 16 000 prover, meddelar Region Stockholm.

– Jag vet att Karolinska Universitetslaboratoriet arbetar mycket intensivt med att öka kapaciteten, säger Elda Sparrelid, chefläkare för Region Stockholm, och fortsätter:

– Mitt viktiga råd är att stanna hemma om du har symtom även om du just nu inte kan provta dig. När möjligheten öppnar igen är det viktigt att bara beställa prov om du har symtom eller uppmanas till provtagning av vården. 

Oppositionsregionrådet Aida Hadzialic pekar på att regionen har ett överskott på 3,6 miljarder kronor och menar att det inte borde ha varit något problem att fylla efterfrågan på hemtest. 

– Regeringen kommer täcka alla merkostnader inom sjukvården för covid-19. Var är det Moderaterna och Irene Svenonius väntar på? Vi befinner oss mitt i en pandemi och måste göra allt vi kan för att garantera vård efter behov, säger Aida Hadzialic. 

Möjligheten till hemtest av covid-19 beräknas öppna på torsdag igen.

– Det är viktigt att testningen utökas så fort det bara går. Testning är en viktig del av vår strategi och vi behöver följa smittutvecklingen för att se vilken effekt våra nya rekommendationer får, säger Maria Rotzén Östlund, tf smittskyddsläkare för Region Stockholm.

Endast hemtester som beställs via 1177 påverkas, meddelar Region Stockholm.

Provtagning av patienter och anställda inom vården, på äldreboenden, och via drive-in-enheter påverkas inte.

Region Stockholm varnar dock för att det kan uppstå brist på tider vid drive-in-enheter.

Här avbryts festen av polis – tvingas böta 150 000 kronor

Familjen hade samlat 50 gäster för att fira dop.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.