Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stones glömmer aldrig Örebro

Scener som gör att varken Ove Tingvall eller Rolling Stones någonsin glömmer galan på Vinterstadion i Örebro.
Största Stonesfantasten, Ove "Brandis" Tingvall.
Sten Berglind.

Häromdagen ringde

nästan Rolling Stones, det vill säga "Brandis", det vill säga Ove Tingvall. Ingen i Sverige är större Stones-fantast än han. – Skriv om när dom var på Vinterstadion i Örebro, föreslog Ove. Hela haket blev pinnved. Frågan är vad det hade med "Expressen 60 år" att göra. Ett helt mittuppslag, visade det sig. Det återfanns i Expressen den 28 mars 1967 och såg ut ungefär som Berzelii-kravallerna -54. Rubriken gick över tio spalt och löd:

Rolling Stones gala slutade i UPPLOPP OCH PANIK

Livat värre, alltså, och det började redan innan de ens hade landat. Orsaken var en engelsk knarkhärva som innefattade bland andra Mick Jagger, Keith Richards och sångerskan Marianne Faithfull. Frågan var om gruppen över hvud tagvet skulle släppas in i Sverige, men så blev det. Den 24 mars kom de till Malmö, där hela svenska pressen mötte. Plus tio tullare som under en och en halv timme finkammade gruppens bagage i jakt på narkotika. Resultatet blev noll. Expressen skrev:

Stones i hård tullgranskning... ...men man hittade inte ens en albyl.

På det föjde

en tämligen avslagen gala i Helsingborg. Sen Annandag påsk anlände Stones till Vinterstadion i Örebro. Dit kom också Ove Tingvall resande. Han var vaktmästare på Expressen i Stockholm, men också representant för Stones svenska fan-club och sakkunnig åt Expressens utsända Björn Vingård och Jacob Forsell. Första föreställningen gick bra, den andra urartade fullständigt. Polissablarna ven i luften, Tingvall fick stryk, Mick Jagger fick stryk, alla som var i närheten. Och inte blev det bättre av att polisen rusade upp på scenen och drog ur sladden. Efteråt såg Vinterstadion ut som om en tornado hade dragit fram genom lokalen. Femton sönderslagna bänkar och inte en hel pinal. Blåslagen och duktigt rappad av polisens sablar återvände Ove Tingvall till redaktionen i Stockholm med Jacob Forsells filmrullar. Redaktionschefen Sigge Ågren mötte. – Din jävla idiot, skrek han. Jävla intressant. Han menade upploppet och Forsells rullar. Det blev hela mittuppslaget, dramatiska bilder av polismän i full sving, en upprörd Mick Jagger och de sorgliga resterna av första parkett. Så här började artikeln: "Rolling Stones andra konsert i Örbero i går slutade i upplopp och panik. Rolling Stones avbröts mitt i sitt program av att vakter och polismän kastade sig upp på scenen med dragna batonger och slängde popgruppens utrustning omkring sig."

Det kallar jag

popgala. Fem flickor klämdes mot sargen och fick föras till sjukhus, andra grät och svimmade, en polisman träffades i huvudet av kringflygande föremål, 15-åriga flickor jagades med batong i bänkraderna och utanför gjorde polis med hundar chock mot de församlade ungdomarna. – Jag tycker det var en toppgala, sa Mick Jagger efteråt. Synd bara att polisen uppträdde så egendomligt. Bäst klarade sig Ove Tingvall. Som tack för att han hade levererat diverse våtvaror till gruppens hotell kunde han återvända till Stockholm med Mick Jaggers kavaj, en skjorta från Keith Richards och Brian Jones munspel. Det gör att han aldrig glömmer Örebro. Det gör nog inte Rolling Stones heller.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.