Jens Stoltenberg. Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNJens Stoltenberg. Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jens Stoltenberg. Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jens Stoltenberg. Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT / AP TT NYHETSBYRÅNJens Stoltenberg. Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT / AP TT NYHETSBYRÅN
Jens Stoltenberg. Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT / AP TT NYHETSBYRÅN

Stoltenberg: Sverige kan inte lita på Nato

Publicerad

Sverige är en av militäralliansen Natos närmaste samarbetspartners.

Men svenskarna kan inte lita på att få hjälp vid ett eventuellt angrepp från främmande makt.

– Nej, det finns ingen garanti, säger Jens Stoltenberg, generalsekreterare för Nato, till DN.

Den svenska försvarsmakten har konstaterat att risken för ett militärt angrepp mot Sverige inte kan uteslutas.

Samtidigt har Ryssland ökat sin militära aktivitet i Östersjöregionen.

Men trots att försvarsminister Peter Hultqvist, S, utrikesminister Margot Wallström, S, och statsminister Stefan Löfven, S, regelbundet deltar på Natos möten kan Sverige inte lita på att Nato bistår med militär hjälp säger Jens Stoltenberg i en intervju med Dagens Nyheter:

– Nej, det finns ingen garanti. Ett Nato-land har en garanti om att Nato kommer dit. För ett partnerland skulle det bli fråga om en värdering i varje given situation.

Stoltenberg: Ingen omedelbar fara för militärt angrepp

Nästan hälften av svenskarna, 46 procent, uppgav dock i en mätning av DN/Ipsos som publicerades för en knapp vecka sedan att svenskarna tror på hjälp från Nato.

– Det är inte givet att det kommer att inträffa. Om en konflikt uppstår så måste 29 Nato-länder värdera om vi ska skydda ett partnerland. Om däremot ett Nato-land angrips så sker det med automatik. Vi är traktatsmässigt förpliktade att försvara ett Nato-land, säger Jens Stoltenberg.

Han anser samtidigt att Natos viktigaste uppgift i dag är att trygga världsfreden, och nämner då framför allt Ryssland.

– Vi ser i öster ett Ryssland med självhävdelse som använder militär makt mot ett grannland, Ukraina. Vi ser terror i syd: Irak. Syrien och Daesh (IS) och spridning av massförstörelsevapen som kärnvapnen Nordkorea, säger Jens Stoltenberg till DN.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag