Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stoltenberg: ”Inte jobbet jag tänkt mig som ung”

Jens Stoltenberg, tidigare statsminister i Norge och Natos generalsekreterare sedan 2014.
Foto: Foto: Tom Vantorre

Sedan 2014 är Jens Stoltenberg generalsekreterare för Nato.

Men det var inte självklart att ta uppdraget berättar han i ”Sommar i P1”.

– Jag blev överraskad, säger han.

I oktober 2013 avgick Jens Stoltenberg, 62, som statsminister i Norge. Men det skulle inte dröja länge innan han fick ett nytt jobb. I ”Sommar i P1” berättar han att han fick frågan om att bli generalsekreterare i Nato av Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

– Jag blev överraskad och sa att det hade jag inte ens tänkt på, säger Stoltenberg som fick frågan några månader senare igen.

– I januari 2014 ville både Merkel och Barack Obama att jag skulle ha jobbet och sedan gick det fort. Det var inte detta jag trodde jag skulle bli när jag var ung och protesterade mot kärnvapen. Men jag tänkte att detta är ett meningsfullt jobb och där det handlar om att förhindra krig och att kärnvapen behövs, säger han.

Då hade vi ett uppdrag

Nato bildades 1949 och har sitt huvudkontor i Bryssel där Stoltenberg numera bor.

– När Nato bildades hade vi ett uppdrag, att avskräcka Sovjetunionen. Nu står vi i stället mot att möta nya hot som cyberangrepp, konsekvenserna av Kinas tillväxt, men också klimatet där extremväder blir allt vanligare och att människor tvingas till flykt.

Han pratar om att det är stor skillnad på hur konflikterna ser ut i dag mot förr.

– Då var det antingen krig eller fred, det fanns bestämda datum för när det startade och när det slutade. I dag är allt mindre entydigt med en stor gråzon där det varken är helt fred eller helt krig. Exempelvis krigen mot IS pågår fortfarande i många länder och jag tvivlar på att vi ska kunna se när det är slut.

”Vi kan inte ens föreställa oss krig”

Sverige och Norge har länge varit förskonade från krig.

– Vi har blivit så vana vid att leva i fred att vi inte ens kan föreställa oss krig. Det är grundläggande bra men det kan också vara farligt. Vi kan glömma att ta de beslut och göra de valen som tryggar freden, säger han.

Sommar i P1 släpps som podd kl. 07.00 och sänds i P1 kl. 13.00

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.