Foto: Henry Romero
 Foto: Henry Romero

Stoltenberg: Fegt, ohyggligt och brutalt

Publicerad
Uppdaterad
Jens Stoltenberg framträdde i ett direktsänt tv-tal i norsk tv under den sena fredagskvällen. Han fördömde kraftigt dåden som skakat landet.
- Ni ska inte få ödelägga oss. Ni ska inte få ödelägga vår demokrati. Vi är en liten nation, men vi är en stolt nation, sa statsministern.
Norges statsminister Jens Stoltenberg och justitieminister Knut Storberget uttalade sig under fredagskvällen om de två dåd som skakade Norge under fredagen.
– I dag drabbades Norge av två chockerande, blodiga och fega angrepp. Vi vet inte vem som angrep oss. Vi vet att många är döda, många är sårande, säger Stoltenberg.

"Kräver mycket"

Stoltenberg säger att de kommande dagarna kommer att kräva mycket av norrmännen.
– Detta är en kväll som kräver mycket av oss alla. Dagarna som följer kommer till att kräva ännu mer. Det är vi beredd på att möta. Norge står samlat i kristider. Vi sörjer våra döda. Vi lider med de sårade.
Justitieministern bekräftade att den gripne personen är norsk.
– Det enda jag kan säga om den som står bakom är det jag sa tidigare. Att det är en person som gripits. Vi har fått upplysningar om att han är norsk.

Regeringen kallas in

Jens Stoltenberg sa att statsministerkontoret fungerat oavbrutet och kommer att fungera, även om byggnaden slagits ut. Hela den norska regeringen har också kallats in för ett extrainsatt möte på lördagen.

"Finaste vi har"

Han var märkbart berörd av de händelser som utspelat sig på Utöya.
– Det jag kan säga är att de har angripit ett politiskt ungdomsläger, något av det finaste vi har. Att man angriper något av det fredligaste som finns, det är speciellt ohyggligt och brutalt, säger han och fortsätter:
– Folk försökte fly. Ett stort antal av ungdomarna miste livet. Det är timmar som vi inte kan förstå, hur hemskt det varit för alla dem som var där. Många miste livet och många är skadade.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag