Jens Stoltenberg, Norges statsminister var märkbart tagen under lördagsmorgonens presskonferens. Foto: Andersen, Aleksander
Jens Stoltenberg, Norges statsminister var märkbart tagen under lördagsmorgonens presskonferens. Foto: Andersen, Aleksander

Stoltenberg: "En nationell tragedi"

Publicerad
Uppdaterad
Norges statsminister Jens Stoltenberg var märkbart tagen när han höll en presskonferens morgonen efter attackerna i Oslo och på Utöya.
I sitt tal hedrande han offren och deras närmaste.
- Det som skedde är en nationell tragedi. Jag har inte ord nog att beskriva det jag känner, sa Stoltenberg.
Norges statsminister Jens Stoltenberg var märkbart tagen när han höll en presskonferens morgonen efter attackerna i Oslo och på Utöya.
I sitt tal hedrande han offren och deras närmaste.
- Det som skedde är en nationell tragedi. Jag har inte ord nog att beskriva det jag känner, sa Stoltenberg.

En nationell tragedi

Vid 04-tiden på lördagsmorgonen kom det fruktansvärda beskedet:
Minst 80 personer, varav de flesta ungdomar, dog under fredagens skottlossning på ett politiskt läger på ön Utöya.
Drygt fyra timmar efter polisens besked höll Arbeiderpartiets ledare, statsminister Jens Stoltenberg, en kort presskonferens i centrala Oslo - inte långt ifrån regeringsbyggnaden som förstördes vid ett bombdåd bara timmar innan vansinnesskjutningen på Utöya.
Stoltenberg var märkbart berörd av det senaste dygnets händelser.
- I natt blev det klart att det som skedde i går är en nationell tragedi. Minst 80 unga människor har rövats bort. Vi har också förlorat människor i regeringskvartertet, säger statsministern och syftade på de sju människor som dog vid bombdådet.

Statsministern berättade att han själv skulle ha besökt Utöya i dag, där hans eget partis ungdomsförbund hade sommarläger.
-Flera av dem jag skulle ha mött finns inte längre i livet. Jag har inte ord för att beskriva det jag känner, sa Stoltenberg och fortsatte:
-För mig var Utöya ett paradis. Nu har det förvandlats till ett helvete.

Varken statsministern eller justitieminister Knut Storberget ville spekulera i eventuella politiska motiv bakom attackerna. Efter skottlossningen på Utöya greps 32-årige Anders Behring Breivik, men vad förhören med honom hittills har gett är inte känt.
Stoltenberg sa dock att attackerna var ett angrepp på det öppna Norge.
Hotnivån i Norge ligger oförändrad efter attackerna.
- Men det betyder inte att att vi inte har vidtagit åtgärder efter attacken, sa Knut Storberget.

Många berörda har ännu inte fått information


Den norska regeringen kommer att samlas i dag, lördag, i Oslo.
- Vi kommer att träffa berörda statsråd och se till att försöka samordna de insatser som behövs, sade Jens Stoltenberg.
Stoltenberg framhöll att regeringen fungerar även om delar av fastigheten och statsministerns kontor är söndersprängda.
- Vi hittar andra provisoriska lokaler. Beredskapen har hela tiden fungerat som den ska, sade Stoltenberg.
Regeringen beskriver händelseutvecklingen som ännu pågående och syftar på att många berörda ännu inte har kunnat få full information om vad som hänt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag