Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungakronor från 1600-talet stulna från domkyrka

Polisens bild på stöldgodset – delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier från 1611. Foto: Polisen
Domkyrkan är nu avspärrad.Foto: Janne Åkesson/SWEPIX
– Vill inte kommentera vad som har stulits men det är klart att det finns ett större värde på det, säger polisens presstalesperson Björn Öberg.Foto: Janne Åkesson/SWEPIX
Polisen eftersöker nu vittnesuppgifter.Foto: Janne Åkesson/SWEPIX
Föremålen är av både historiskt och ekonomiskt värde. Foto: Svenska kyrkan
De förvarades enligt rådande säkerhetsföreskrifter i låsta och larmade montrar i domkyrkan. Foto: Svenska kyrkan
Under tiden för stölden var kyrkan öppen för besökare. Foto: Svenska kyrkan
1 / 8

Delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier från 1611 har stulits från domkyrkan i Strängnäs. 

Två personer har fått med sig föremålen och sedan flytt i en båt. Polisen söker efter gärningspersonerna med bland annat en helikopter. 

– Det här hör till det nationella kulturarvet, det här är en stöld från det svenska samhället, säger Christofer Lundgren, domprost i församlingen. 

Stölden skedde strax före lunch på tisdagen. Domkyrka i Strängnäs är nu avspärrad och en teknisk undersökning ska göras. 

– Flera personer har setts lämna platsen med en båt som låg precis nedanför kyrkan, säger polisens presstalesperson Björn Öberg. 

Vid 02.30 tiden på tisdagen är polisen ute och jagar gärningsmännen.

– I begränsad omfattning letar vi fortfarande, både på marken och till sjöss. Vi har inga nya fynd än så länge, säger Tor Sevelius, vakthavande befäl vid polisens ledningscentral.

Vittne såg gärningsmännen

Ett vittne berättar för Aftonbladet att han satt och åt lunch när han såg hur två personer kom springande för att sedan hoppa i en båt och gasa i väg.

Christofer Lundgren är domprost i församlingen och berättar att det är två personer som har lyckats få med sig de historiska föremålen. 

– Två personer har gjort påverkan på den säkerhetsmonter där föremålen förvaras och fått med sig tre föremål.

Två kronor och ett riksäpple 

På tisdagskvällen gick polisen ut med att det är två kronor samt ett riksäpple från år 1611 som stulits från kyrkan. 

– Det är helt unika föremål. Det är Karl IX:s och Kristina den äldres, hans andra hustru, deras begravningsregalier. Seden var att när en kung och drottning på den tiden begravdes så gjorde man särskilda regalier åt dem som lades i kistorna. De här har senare plockats ut ur kistorna och ställts ut i modern tid, säger Christofer Lundgren, domprost. 

 

Polisen söker en vit eller blå motorbåt.Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

Både historiskt och ekonomiskt värde

Föremålen har ett ekonomiskt högt värde. 

– Men ur vårt perspektiv är det materiella värdet av mindre betydelse, men det kulturhistoriska av desto större betydelse. Det här ser jag inte som en stöld från Strängnäs domkyrkoförsamling i första hand. Det här hör till det nationella kulturarvet, det här är en stöld från det svenska samhället, säger Christofer Lundgren. 

Polisen eftersöker nu vittnesuppgifter från folk som har sett båten eller gjort andra iakttagelser i området.

– Det är en mindre öppen motorbåt, säger Öberg.

Ingen skadad 

Färgen på motorbåten är i nuläget oklar då polisen tror att det rör sig om en vit eller blå båt.

–Vi är intresserade av alla båtar som kan vara intressanta, man kan ju byta båt också, säger Thomas Agnevik vid polisen.

Domkyrkan var öppen för besökare sedan klockan 10.00 på förmiddagen. Minst två medarbetare fanns på plats och en medarbetare fanns precis intill domkyrkan. 

– Jag har försäkrat mig om att ingen har blivit utsatt för direkt hot eller våld. Samtidigt är det naturligtvis en obehaglig situation, och det är fullt naturligt att man är skärrad efter en sådan här händelse, säger Christofer Lundgren. 

 

Riksäpplet. Foto: Svenska kyrkan

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.