Den 29 mars förra året skrev en elevassistent ett brev till Skolinspektionen angående ett litet rum utan fönster på fjärde våningen på Sorgenfriskolan i Malmö.
Dit blev elever som halkat efter eller stört ordningen i klassrummen placerade. Rektorn på skolan, skolrektorn Mickael Westerdahl, hävdade att de placerades där för att sättas i särskilda undervisningsgrupper.
I verkligheten satt de i rummet under att få vare sig undervisning, lärare eller åtgärdsplaner, uppger Kalla Fakta.
17 av 20 är dömda
Totalt 20 elever placerades på fjärde våningen, däribland finns ”Mohammad” som blev insatt i SUR-gruppen i årskurs fyra.
Han berättar i Kalla Fakta att han inte mådde bra under tiden och att han inte förstod poängen med att gå till skolan. Dagarna bestod främst av att titta på film för att ”döda tiden”.
– Där var inga planer, inga målsättningar. Allt skedde på lösa boliner, säger Lena Håkansson, före detta anställd på skolan, i programmet.
Eva Hjörne, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet, fick se ”Mohammads” åtgärdsprogram från skolan i Kalla Fakta. Hon kallar det bristfälligt och anser att skolan uppgivit att han behöver ”extrastöd” utan en tydlig plan för vad det innebär.
I Kalla Fakta spekuleras det kring att elevernas uteslutna studier och avskiljandet från resterande klasskamrater lett till destruktiva beteenden och att de sökt sig till annat. Vilket för en överlägsen majoritet av ungdomarna blev i en kriminell riktning, varav 17 av dem är dömda för brott i dag.
Något Hjörne anser har ”en tydlig koppling mellan en misslyckad skolgång och en kriminell bana”.
– Man kan inte skylla allting på skolan. Det är dina val egentligen också, du tar dina egna val. Men allt startar ju i skolan, säger ”Mohammad” i Kalla Fakta.
”Det brukar gå ut skogen”

Både elevernas föräldrar och Skolinspektionen riktade stark kritik mot skolans SU-grupp, trots vidtog skolan inga ytterligare åtgärder.
– Det brukar gå åt skogen, kunskapsmålsmässigt, för de elever som hamnar i SU-grupp, medan de klasser där de tidigare var blir lugnare, ska rektor Mickael Westerdahl tidigare ha sagt under ett personalmöte.
Har inte bett om ursäkt
Ytterligare ett fall från eleverna på fjärde våningen var när en flicka inte fick de resurser hon behövde för att klara matematiken.
När Kalla Fakta-reportern frågade rektorn om han bett om ursäkt till flickan svarade han:
”När vi får kritik från tex Skolinspektionen så åtgärdar vi de brister vi får kritik för. Det gjorde vi även i det här fallet”.
Expressen söker Mickael Westerdahl för en kommentar.