Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stökiga elever placerades på skolvinden - utan lärare

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger
I tio års tid har elever som halkat efter eller ansetts vara ”störiga” i klassrummen på Sorgenfriskolan i Malmö placerats i SU-grupper på fjärde våningen i skolan.
Foto: TV4 Kalla Fakta
Det lilla rummet som eleverna förpassades till hade inga fönster.
Foto: TV4 Kalla Fakta
Eleverna kallade det lilla rummet på fjärde våningen för ”fängelset”.
Foto: TV4 Kalla Fakta
Tina Forss och Lena Håkansson, tidigare anställda på Sorgenfriskolan, satt på en pizzeria och räknade ihop hur många av deras tidigare elever som i dag är dömda för brott. Det visade sig vara 17 stycken av 20 elever.
Foto: TV4 Kalla Fakta
Sorgenfriskolan i Malmö.
Foto: LASSE SVENSSON

20 elever på Sorgenfriskolan i Malmö placerades i särskilda undervisningsgrupper på fjärde våningen i skolan.

Där satt de i flera terminer utan lärare, undervisning eller åtgärdsplaner.

I dag är 17 av dem dömda för brott, rapporterar Kalla Fakta.

Den 29 mars förra året skrev en elevassistent ett brev till Skolinspektionen angående ett litet rum utan fönster på fjärde våningen på Sorgenfriskolan i Malmö.

Dit blev elever som halkat efter eller stört ordningen i klassrummen placerade. Rektorn på skolan, skolrektorn Mickael Westerdahl, hävdade att de placerades där för att sättas i särskilda undervisningsgrupper.

I verkligheten satt de i rummet under att få vare sig undervisning, lärare eller åtgärdsplaner, uppger Kalla Fakta. 

”Mohammad” är en av de 17 elever som i dag är dömda för brott.
Foto: TV4 Kalla Fakta
Då lärarna var upptagna med att hjälpa de andra klasskamraternas studier, kunde de 20 eleverna på fjärde våningen många gånger endast få hjälp av elevassistenterna. Som i sig hade en begränsad kunskap inom vissa ämnen.
Foto: TV4 Kalla Fakta

17 av 20 är dömda

Totalt 20 elever placerades på fjärde våningen, däribland finns ”Mohammad” som blev insatt i SUR-gruppen i årskurs fyra.

Han berättar i Kalla Fakta att han inte mådde bra under tiden och att han inte förstod poängen med att gå till skolan. Dagarna bestod främst av att titta på film för att ”döda tiden”.

– Där var inga planer, inga målsättningar. Allt skedde på lösa boliner, säger Lena Håkansson, före detta anställd på skolan, i programmet.

Eva Hjörne, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet, fick se ”Mohammads” åtgärdsprogram från skolan i Kalla Fakta. Hon kallar det bristfälligt och anser att skolan uppgivit att han behöver ”extrastöd” utan en tydlig plan för vad det innebär.

I Kalla Fakta spekuleras det kring att elevernas uteslutna studier och avskiljandet från resterande klasskamrater lett till destruktiva beteenden och att de sökt sig till annat. Vilket för en överlägsen majoritet av ungdomarna blev i en kriminell riktning, varav 17 av dem är dömda för brott i dag.

Något Hjörne anser har ”en tydlig koppling mellan en misslyckad skolgång och en kriminell bana”.

– Man kan inte skylla allting på skolan. Det är dina val egentligen också, du tar dina egna val. Men allt startar ju i skolan, säger ”Mohammad” i Kalla Fakta.

”Det brukar gå ut skogen”

När reportern från Kalla Fakta dök upp på det inbokade mötet med skolrektorn Mickael Westerdahl ville han inte längre ställa upp på intervjun.
Foto: TV4 Kalla Fakta

Både elevernas föräldrar och Skolinspektionen riktade stark kritik mot skolans SU-grupp, trots vidtog skolan inga ytterligare åtgärder.

– Det brukar gå åt skogen, kunskapsmålsmässigt, för de elever som hamnar i SU-grupp, medan de klasser där de tidigare var blir lugnare, ska rektor Mickael Westerdahl tidigare ha sagt under ett personalmöte.

Har inte bett om ursäkt

Ytterligare ett fall från eleverna på fjärde våningen var när en flicka inte fick de resurser hon behövde för att klara matematiken.

När Kalla Fakta-reportern frågade rektorn om han bett om ursäkt till flickan svarade han:

”När vi får kritik från tex Skolinspektionen så åtgärdar vi de brister vi får kritik för. Det gjorde vi även i det här fallet”.

Expressen söker Mickael Westerdahl för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.