Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stökig protest
mot nazistmöte

Foto: Stefan Söderström
Foto: Stefan Söderström
Foto: Stefan Söderström
Foto: Stefan Söderström
Foto: Stefan Söderström
Foto: Stefan Söderström
Foto: Stefan Söderström
Foto: Stefan Söderström
Foto: Stefan Söderström
Foto: Stefan Söderström
Foto: Stefan Söderström
1 / 12

När nazistiska Svenskarnas parti marscherade i Stockholm på lördagen samlades tusentals människor för att motdemonstrera.

Kvarteren kring demonstrationerna spärrades av för att sära på grupperna.

Organiserade motdemonstranter attackerade polisen med bengaler, knallskott och genom att kasta stenar och staket på polisen.

Minst tre människor har gripits och ytterligare 15 omhändertagits.

De våldsamma demonstranterna var i minoritet i jämförelse med de tusentals som på fredligt vis vädrade sitt missnöje mot att nazister åter marscherade på Stockholms gator.

Vid 15-tiden, något försenat, på lördagseftermiddagen inledde Svenskarnas parti ett torgmöte på Gustav Adolfs torg i centrala Stockholm.

En massiv polisinsats spärrade av ett antal kvarter i centrala Stockholm för att hålla tillbaka de tusentals motdemonstranter som samlats vid Kungsträdgården för att vädra sitt missnöje mot partiet.

Polisen hade ridande polis och polishundar, nationella insatsstyrkan och helikoptrar på plats - för att hantera eventuella våldsamheter.

Över 12 000 personer hade meddelat på Facebook att de skulle delta i demonstrationen och många tusentals dök också upp.

Surrade fast sig på taket

Inför demonstrationen greps en person misstänkt för förberedelse till grov misshandel.

– Vi har även varit i Högdalen och i Skarpnäck och beslagtagit maskeringsutrustning, kartor och en kniv, säger Towe Hägg, presstalesperson vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Svenskarnas partis Torgmötet skulle sedan följas upp med en marsch från Gustav Adolfs torg till Skeppsholmen. Men marschen fick skjutas upp efter att två motdemonstranter tagit sig upp på taket av den Kungliga Operan som ligger intill Gustav Adolfs torg.

En kvinna surrade fast sig högst upp på byggnaden. Efter en längre tid lyckades polis och brandkår att vinscha henne och de båda greps misstänkta för överträdelse av myndighetsbud.

Marschen gick slutligen av stapeln vid 16.20-tiden, med gula fanor, trummor och män som bar sköldar.

Och de befarade oroligheterna bröt också ut.

15 personer omhändertogs

Flaskor, knallskott, rökgranater och andra föremål haglade över avspärrningarna och gjorde att röken stundtals låg tjock över den delen av Kungsträdgården som låg närmast nazisternas marschväg.

De mindre grupper demonstranter som låg bakom de våldsamma inslagen skanderade även slagord mot polisen.

På Jakobsgatan omhändertogs 15 personer efter att ha brutit mot maskeringsförbudet.

De organiserade aktivisterna lyckades vid ett tillfälle också få loss en samling hopkedjade stålstängsel som gatukontoret lämnat kvar i parken och började kasta staketen mot de kravallutrustade poliserna.

Polisen skingrade grupper, där flera bar masker trots förbud mot detta. De trycktes tillbaka med dragna batonger, poliser till häst och hundförare.

Lindriga skador

Under dagen har minst tre poliser skadats lindrigt, enligt polsens informatör Towe Hägg. Enligt Dagens Nyheter har tre till fyra demonstranter fått lindrigare skador.

Polisens information om gripna, omhändertagna och skadade är fortfarande preliminär och det är inte omöjligt att fler ärenden kan tillkomma när informationen säkerställs och sammanfattas.

Vid 18-tiden eskorterade ett massivt polisuppbåd ett nazisttåg till tunnelbanestationen i Gamla stan.

Polisen höll då på att häva de avspärrningar som begränsat framkomligheten i delar av centrala Stockholm.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!