Stödprogrammet till Grekland förlängs inte

Eurofinansministrarnas ordförande Jeroen Dijsselbloem.
Foto: Wiktor Dabkowski
Christine Lagarde, direktör för Internationella valutafonden i mitten. Till vänster om henne Jeroen Dijsselbloem. Till vänster om honom Italiens finansminister Pier Carlo Padoan. Till höger om Lagarde, Irlands finansminister Michael Noonan och Frankrikes finansminister Michel Sapin.
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP
Grekiska finansministern Yanis Varoufakis.
Foto: Olivier Hoslet / Epa / TT
Många väljer nu att plocka ut sina pengar från banken efter beskedet.
Foto: Alexandros Avramidis/Reuters

Stödprogrammet till Grekland förlängs inte efter den 30 juni.

Utan ett ekonomiskt stöd från euroländerna fruktar nu många att hela landet riskerar konkurs.

Samtidigt godkände det grekiska parlamentet i natt premiärminister Alexis Tsipras kontroversiella förlag om folkomröstning om lånevillkoren den 5 juli - trots att stödprogrammet inte förlängs.

I flera dagar har Euroländernas finansministrar suttit i möte med representanter från Grekland för att förhandla fram ett stödlåneprogram. Tidigare har både EU och den Internationella valutafonden (IMF) lovat att stötta landet med drygt 70 miljarder kronor, om de gick med på att införa en rad reformer. Pengar som är direkt nödvändiga för Grekland, eftersom de senast den 30 juni måste få ihop 1,5 miljarder euro för att kunna betala tillbaka sina skulder till IMF.

Svårt att betala tillbaka

Men tidigt på lördagskvällen kommer alltså beskedet att euorländerna kommer avsluta sitt stödprogram till Grekland – efter den 30 juni. Trots flera dagars möte har parterna inte lyckas komma överens om en bra lösning. Beskedet betyder att Grekland kommer få oerhört svårt att betala tillbaka sitt lån och nu fruktar många att en konkurs kan drabba landet.

– Det är en sorglig dag för Europa, säger Greklands finansminister Yanis Varoufakis, enligt The Guardian.

Folk rusar till bankerna

Nyheten har slagit ner som en bomb i Grekland och under lördagskvällen har en stor oro spridits i landet. Enligt BBC ringlar köerna långa till bankomater runtom i landet då många greker vill ta ut sina pengar – eftersom de inte vet vad som kommer att hända härnäst. 

En bank har infört uttagningsgränser på 3000 euro per konto, och vissa bankomater har handskrivna lappar där det går att läsa texten "tomma", enligt BBC. 

– Alla är verkligen rädda, säger Elena, en kvinna i 20-årsåldern till nyhetskanalen.

Ville ha folkomröstning

Eurofinansministrarnas ordförande Jeroen Dijsselbloem sa direkt efter beskedet att förhandlingar om en ny räddningsaktion pågick sent på fredagen, efter att Grekland chockat alla genom kalla till en folkomröstning om de internationella långivarnas avtal, enligt BBC

Det var Greklands premiärminister Alexis Tsipras som tog beslutet och tanken var att Greklands befolkning själva skulle få rösta på om de ville acceptera avtalet från de internationella lånegivarna, men i så fall var tidsfristen på stödprogrammet tvunget att skjutas upp till den 5 juli. Något som Euroländerna alltså inte gick med på.

Trots detta beslutade det grekiska parlamentet i natt att en folkomröstning ska anordnas den 5 juli.

"Tar oss igenom det här"

Greklands finansminister Yanis Varoufakis sa direkt efter mötets avslutande att eurogruppens vägran att förlänga räddningsaktionen permanent kan skada trovärdigheten för gruppen. Vidare förklarade han att det "är en sorglig dag för Europa – men att vi kommer att ta oss igenom det här", rapporterar den brittiska tidningen The Guardian.

Ännu ett möte

Eurofinansministrarnas ordförande Jeroen Dijsselbloem meddelade direkt efter mötet att finansministrarna nu ska sammankallas för att diskutera konsekvenserna av den senaste utvecklingen. De är fast beslutna "att upprätthålla styrka och trovärdighet i euroområdet", enligt Dijsselbloem.

Centerledaren Annie Lööf som talar i Almedalen under söndagskvällen säger till Expressen:

- Det är en mycket tråkig utveckling vi ser och den grekiska regeringen har ett stort ansvar i detta. Vi från EU:s sida kan ju inte hjälpa Grekland om inte grekerna själva vill. Det viktigaste just nu är att hålla det grekiska banksystemet flytande. Vi får nu följa det här dag för dag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.