Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stödmanifestation för Hongkong retar Kina

Därför demonstrerar Hongkongborna.
Journalisten och debattören Kurdo Baksi är en av initiativtagarna till manifestationen för Hongkong.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Kinas ambassadör Gui Congyou.
Foto: ERIK RÖNNQVIST
Massdemonstrationerna i Hongkong har pågått sedan i juni.
Foto: TODD DARLING / POLARIS POLARIS IMAGES

På måndag hålls en stödmanifestation för yttrandefrihet och demokrati i Hongkong på Mynttorget i Stockholm. 

Nu växer irritationen hos den kinesiska ambassaden i Stockholm – och en grupp kinesiska studenter kommer att hålla en motdemonstration. 

– Det är bara naturligt och helt rimligt att kinesiska medborgare utomlands, inklusive de kinesiska studenterna, uttrycker indignation och motstånd mot den våldsamma brottsligheten i Hongkong, säger en talesperson för ambassaden.  

I slutna grupper på sociala medier skriver motdemonstranterna om att de vill ”spöa folk” men att de är rädda för svensk polis, enligt översatta inlägg som Expressen tagit del av.  

Stödmanifestationen för yttrandefrihet och demokrati i Hongkong, och för solidaritet med de folkliga protesterna, kommer att äga rum på Mynttorget i Stockholm klockan 17 på måndag. 

– Vår manifestation är bara menad som stöd till Hongkong. Den är inte anti-Kina på något sätt, säger entreprenören Örjan Winkvist som är en av initiativtagarna. 

Kinesiska studenter organiserade motdemonstration

När manifestationen blev känd så började kinesiska studenter planera en motdemonstration i slutna grupper på sociala medier. 

– De har haft en kommunikation om hur de ska kunna störa oss och hindra folk från att komma fram, säger Örjan Winkvist. 

Stödmanifestationen för Hongkong

På stödmanifestationen kommer bland annat sinologen Torbjörn Lodén, Claes Wahlin (kulturjournalist), Helena Giertta (chefredaktör för tidningen Journalisten), Fredrik Malm (Riksdagsledamot L) och Aida Badeli (språkrör för Grön Ungdom) att hålla tal. 

Manifestationen inleds på Mynttorget klockan 17. 

Initiativtagare är Kurdo Baksi och Örjan Winkvist. 

En ung, kinesisk student sökte tillstånd hos polisen för en demonstration på samma plats med 150 deltagare. Han ville att den skulle skulle börja klockan 16.30 på måndagen och hålla på fram till 18.30, vilket skulle överlappa manifestationen för Hongkong. 

– Enligt tillståndet som jag har fått från polisen så måste aktiviteten starta först klockan 18 och kan hålla på till klockan 20, säger studenten som skickade in ansökan. 

Studenten: ”Vi vill ge svenska folket ett annat perspektiv”

Men i din ansökan sökte du tillstånd för samma tid som manifestationen för Hongkong, varför? 

– Eftersom jag tycker att folk behöver få reda på sanningen från olika perspektiv. Enligt deras ansökan så handlar det om en manifestation som syftar till att stödja demokrati i Hongkong. Och jag respekterar deras målsättning, men jag tror att det i viss utsträckning kan vilseleda andra svenskar. För om du tittar på vissa av videorna som postats på internet så visar de bara en del av sanningen, för rörelsen i Hongkong är inte helt fredlig. Så vi vill ge svenska folket ett annat perspektiv. 

Massdemonstrationerna i Hongkong startade i juni efter ett lagförslag om att utlämna misstänkta Hongkongbor till kinesiska fastlandet för att ställas inför rätta. 

Demonstrationer i Hongkong den 25 augusti.
Foto: TODD DARLING / POLARIS POLARIS IMAGES

Örjan Winkvist deltog i den sista godkända demonstrationen i Hongkong, den 18 augusti. 

– Enligt arrangörerna var det 1,7 miljoner människor. Det var väldigt mäktigt och man känner verkligen med de här människorna. De riskerar sina jobb och sina familjers jobb och framtid. De riskerar även sin hälsa, poliserna skjuter ju. Det är inte bara studenter utan det finns ett väldigt brett folkligt stöd. Man ser gamla, unga, advokater, arbetare – alla möjliga människor. De slåss mot ett kinesiskt styre som är övermäktigt och orubbligt. Trots det går de dit och visar sitt stöd, fullständigt fredligt, säger Örjan Winkvist.  

Kurdo Baksi om kritiken från Kina: ”Känner mig hedrad”

Den andra initiativtagaren för Hongkongmanifestationen är journalisten och debattören Kurdo Baksi. 

– Jag är lite orolig inför manifestationen. Kinesiska ambassader runtom i världen organiserar kinesiska studenter som stör sådana här manifestationer, som vi sett i Australien, på Nya Zeeland och i andra länder. 

Kurdo Baksi har det senaste året angripits i olika utspel från kinesiska ambassaden. Detta på grund av sitt engagemang för den svenska medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina sedan 2015, utan rättegång. 

Vid jultid förra året kallade ambassaden Baksi för en ”moralpolis” som spred lögner om hur Gui Minhai behandlats. Ambassaden följde i början av året upp uttalandet med att anklaga Baksi för att ”fabricera fakta” i syfte att försämra relationen mellan Sverige och Kina. 

– Jag känner mig hedrad av att en stormakt som Kina angriper mig. Det betyder att jag gör ett bra jobb men också att svenska journalister och tidningar utövar sitt yrke. Men Kina höjer tonen och försöker exportera sin egen yttrandeofrihet till Sverige och andra länder, och då har jag känt mig lite ensam när Sveriges utrikesminister Margot Wallström inte har försvarat mig eller Expressen eller andra tidningar när vi blivit angripna. Jag är mer besviken på Sverige än på Kina. Jag tycker att utrikesministern borde ta ställning och åtminstone utvisa en diplomat från kinesiska ambassaden, säger Kurdo Baksi. 

Kina uppmanar Sverige att respektera Hongkong-principen

Den kinesiska ambassaden är tydlig med vad den anser om Hongkong-manifestationen. 

– Vi motsätter oss bestämt att ”Hongkong-självständighets”-element propagerar för ”Hongkongs självständighet” i Sverige, och motsätter oss bestämt att vissa rörelser, medier och individer i Sverige erbjuder plattformar och stöd till ”Hongkong-självständighets”-elementens aktiviteter, säger en talesperson för kinesiska ambassaden. 

Kinas ambassadör Gui Congyou till höger.
Foto: ERIK RÖNNQVIST

Kina menar att manifestationens syfte är att Hongkong ska uppnå självständighet från Kina. Och att det bryter mot den kinesiska folkrepublikens konstitution och Hongkongs grundlag kring principen med ”ett land, två system”. Ambassaden kallar demonstranterna i Hongkong för separatister och menar att dessa har ett ”extremt våldsamt beteende”. 

Kina menar att det ligger i det internationella samfundets, inklusive Sveriges intresse, att upprätthålla principen om ”ett land, två system”.    

Studenten: ”Vi vill bara lyda svensk lag”

Enligt den kinesiska studenten är Kinas ambassad inte involverad i planerna på motdemonstrationen. 

– Vi har inte fått något stöd från den kinesiska ambassaden. Men vi vill kommunicera med dem för att dubbelkolla och försäkra oss om att vår aktivitet är i enlighet med svensk lag. Vi vill bara lyda svensk lag så att det är en laglig aktivitet, en laglig folksamling. 

Så ni har haft kontakt med ambassaden av den här orsaken? 

– Ja. Jag har inte kontaktat dem men några av våra medlemmar har kontaktat dem. Men vi har inte sökt stöd från ambassaden. Vi har bara velat fråga om juridisk hjälp för att undersöka om vår aktivitet följer svensk lag. 

Stöder ambassaden er demonstration? 

– Nej. De har sagt att de respekterar vår avsikt och har inte gett oss uppmaningar eller några slags order, säger studenten. 

Talas om att ”spöa folk” i sluten grupp för motdemonstranter

Kinas ambassad anser att motdemonstrationen är fullt naturlig. 

– Det är bara naturligt och helt rimligt att kinesiska medborgare utomlands, inklusive de kinesiska studenterna, uttrycker indignation och motstånd mot den våldsamma brottsligheten i Hongkong och försök att splittra Kina och svärta ner dess anseende, säger talespersonen för Kinas ambassad i Stockholm.   

Örjan Winkvist har insyn i hur de kinesiska motdemonstranterna gör upp planer i slutna grupper på sociala medier och han har även kännedom om att de har hållit ett möte om frågan. 

– De flesta är vänligt inställda men en del är inte så vänligt inställda. Jag har goda indikationer på att en del är inställda på att försöka starta bråk. En del har pratat om att de borde ta med sig käppar. Det är en stor grupp som diskuterar och det kan finnas folk som säger knäppa saker utan att det ska tas på allt för stort allvar. Men det som verkar vara accepterat är att de ska störa oss, och att de inte ska starta bråk men vara beredda om det blir bråk.  

Expressen har tagit del av översatta inlägg från slutna grupper kring motdemonstrationen. I inlägget som först uppmärksammade Hongkongmanifestationen, och bjöd in till motdemonstrationen, står det enligt översättningen: ”Någon som vill jävlas med/förstöra för dem?”. 

Enligt översättningen så talar en av kommentatorerna om att han ”vill spöa folk” men att han måste hitta en annan dag att göra det eftersom han är rädd för polisen. 

– Den kinesiska regeringen uppmanar alltid kinesiska medborgare utomlands att följa lokala lagar och regler. På samma gång uppmanar vi berörda länder att respektera och förstå dessa kinesiska medborgares lagliga aktiviteter och skydda deras rättigheter och intressen, säger talespersonen för ambassaden. 

Studenten vill inte uttala sig om kritiserade lagförslaget

Den kinesiska studenten säger sig vilja ha en fredlig motdemonstration. 

– Vi vill ge ett annat perspektiv för att se protesterna i Hongkong. Det är allt vi vill. Vi vill inte att vår samling ska vara våldsam eller hamna i konflikter med andra. Det är inte vårt mål. 

Studenten vill inte uttala sig om hur han ser på lagförslaget som är orsaken till protesterna, utan hänvisar till att det är Hongkongbornas fråga att ta ställning till. 

Uppfattar ni den här stödmanifestationen för Hongkong som att den också är emot Kina? 

– Nej. Jag tror att om man fokuserar på de fem krav som protestanterna har så finns inget antikinesiskt. Jag tror det finns våldsamheter under protesterna och det är något som man borde känna till. Man borde inte bara lyssna på deras ord, utan också se hur de agerar. 

Fruktar samma förlopp som vid demonstrationen i Litauen

Örjan Winkvist fruktar ett liknande scenario som under en stödmanifestation för Hongkong i Litauens huvudstad Vilnius, den 23 augusti. 

– Då kom det dit 200 prokineser och polisen grep några av dem, som slogs. Det visade sig att det var personal från kinesiska ambassaden, så de fick släppas direkt. Med ambassadens stöd kan de dra ihop ganska mycket folk verkar det som. Kinesiska ambassaden i Stockholm är också informerad om den här motdemonstrationen, säger Örjan Winkvist. 

Händelsen ledde till att Litauen kallade upp den kinesiska ambassadören till ett möte där regeringen kritiserade diplomaternas deltagande i demonstrationen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.