Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stödmanifestation för Hongkong i Stockholm

Stödmanifestation för yttrandefrihet och demokrati i Hongkong hålls på Mynttorget
Kurdo Baksi är en av initativtagarna till måndagens stödmanifestation för Hongkong.
Flera samlades på Mynttorget i Stockholm för att lyssna till olika talare. Foto: Elin Jönsson
Mynttorget i Stockholm. Foto: Elin Jönsson

På Mynttorget i Stockholm har flera samtalts för en stödmanifestation för yttrandefrihet och demokrati i Hongkong. 

– De här demokratitörstande människorna som i miljontals har gått ut på gatorna behöver vårt stöd, säger initiativtagaren Kurdo Baksi. 

Samtidigt ska en grupp kinesiska studenter hålla en motdemonstration. 

Expressen har tagit del av inlägg i sociala medier där motdemonstranter skriver att de vill ”spöa folk”, men att de är rädda för svensk polis. 

En av initiativtagarna till måndagens stödmanifestation är författaren och debattören Kurdo Baksi. Han säger att manifestationen är en hyllning till yttrandefriheten i Sverige, men också ett fördömande av yttrandeofriheten i Kina, som påverkar Hongkong. 

– Under demonstrationerna i Hongkong har flera journalister blivit illa behandlande, de har inte fått jobba i lugn och ro. Sedan tycker jag att de här demokratitörstande människorna som i miljontals har gått ut på gatorna behöver vårt stöd, säger han. 

Sedan i juni har massdemonstrationer pågått i Hongkong. De startade efter ett lagförslag om att utlämna misstänkta Hongkongbor till kinesiska fastlandet för att ställas inför rätta. 

Lagförslaget har dragits tillbaka, men demonstrationerna fortsatt. 

Örjan Winkvist ligger tillsammans med Kurdo Baksi bakom måndagens demonstration. Han har själv tidigare i augusti varit i Hongkong och deltagit i demonstrationerna. 

– Det viktigaste jag känner med den här manifestationen är att folket i Hongkong får se att vi, så långt borta, ser deras kamp och stöder dem. För dem är det fantastiskt starkt att veta att vi ser dem och stöder dem, säger Örjan Winkvist, som själv ska åka till Hongkong på tisdagen. 

Motdemonstration planerades 

När det blev känt att en stödmanifestation anordnas på Mynttorget började kinesiska studenter att planera en motdemonstration i slutna grupper på sociala medier. 

En ung, kinesisk student har sökt tillstånd hos polisen för en demonstration på samma plats med 150 deltagare. Han ville att den skulle skulle börja klockan 16.30 på måndagen och hålla på fram till 18.30, vilket skulle överlappa manifestationen för Hongkong. 

– Enligt tillståndet som jag har fått från polisen så måste aktiviteten starta först klockan 18 och kan hålla på till klockan 20, säger studenten som skickade in ansökan. 

Kurdo Baksi: ”Flera journalister har blivit illa behandlade”

Kurdo Baksi har tidigare sagt till Expressen att han är lite orolig inför kvällens manifestaion.

– Kinesiska ambassader runtom i världen organiserar kinesiska studenter som stör sådana här manifestationer, som vi sett i Australien, på Nya Zeeland och i andra länder.

Den kinesiska studenten har sagt till Expressen att hen har ansökt om tillstånd samtidigt som stödmanifestation för att ”folk behöver få reda på sanningen från olika perspektiv”. 

Studenten har också sagt att den kinesiska ambassaden i Stockholm inte är involverade i planerna på motdemonstrationen. 

STÖDMANIFESTATIONEN FÖR HONGKONG

På stödmanifestationen kommer bland annat sinologen Torbjörn Lodén, Claes Wahlin (kulturjournalist), Helena Giertta (chefredaktör för tidningen Journalisten), Fredrik Malm (Riksdagsledamot L) och Aida Badeli (språkrör för Grön Ungdom) att hålla tal. 

 

Manifestationen inleds på Mynttorget klockan 17. 

 

Initiativtagare är Kurdo Baksi och Örjan Winkvist. 

”Vill spöa folk” 

Expressen har tagit del av översatta inlägg från slutna grupper på sociala medier kring motdemonstrationen. I inlägget som först uppmärksammade Hongkongmanifestationen, och bjöd in till motdemonstrationen, står det enligt översättningen: ”Någon som vill jävlas med/förstöra för dem?”. 

Enligt översättningen så talar en av kommentatorerna om att han ”vill spöa folk” men att han måste hitta en annan dag att göra det eftersom han är rädd för polisen. 

Den kinesiska studenten har sagt sig vilja ha en fredlig motdemonstration. 

– Vi vill ge ett annat perspektiv för att se protesterna i Hongkong. Det är allt vi vill. Vi vill inte att vår samling ska vara våldsam eller hamna i konflikter med andra. Det är inte vårt mål. 

Klockan 17.45 hade ett 20-tal motdemonstranter samlats på andra sidan torget, med kinesiska flaggor. 

Initiativtagaren: