Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stödet växer för Bolunds utmanare

Magnus Wåhlin utmanar Per Bolund. Foto: Pressbild
Finansmarknadsminister Per Bolund får konkurrens. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Per Bolund (MP) har hittills setts som den självklara efterträdaren till Gustav Fridolin. 

Samtidigt växer stödet i de lokala distrikten för utmanaren: Växjöpolitikern och prästen Magnus Wåhlin.

– Det är inte alls givet vem det blir, säger Anette Mårtensson, ordförande för Miljöpartiet i Skåne.

Nästa helg, 3-5 maj, håller Miljöpartiet kongress i Örebro. Medlemmarna ska då utse en efterträdare till Gustav Fridolin.

Finansmarknadsminister Per Bolund är favorittippad och valberedningens förslag. Men det finns en utmanare som inte ger upp: Magnus Wåhlin.

Under en turné i landet har Växjöpolitikern fått visa upp sig – och vunnit stöd. Hemdistriktet Kronoberg har meddelat att man tänker rösta på Wåhlin under kongressen och Miljöpartiet i Göteborg har uttryckt sitt stöd för doldisen. Det gör nu även MP:s lokalavdelning i Sölvesborg.

– Magnus skulle göra en utmärkt insats som språkrör. Han är utbildad präst och arbetar som lärare i Växjö. Han är folklig, inbjudande och sitter inte på några höga hästar. Dessutom oerhört kunnig i de gröna frågorna och en duktig debattör, säger Eva-Lena Ulvsfält, MP Sölvesborg. 

– Just nu står tre av fem kommuner i Blekinge bakom Magnus. Det är inte alltid som medlemmarna följer partistyrelsens beslut. Det kan bli ett annat utfall också.

”Inte alls givet vem det blir”

Miljöpartiet i Skåne har valt att gå emot valberedningens förslag i valet av partisekreterare: Liksom Kronoberg vill de se Malmöpolitikern Märta Stenevi framför Emma Nohrén.

Om de också väljer utmanaren i språkrörsfrågan beslutas först nästa vecka. Enligt ordförande Anette Mårtensson kan det bli en skräll på kongressen.

– Det är inte alls givet vem det blir, det kommer nog att vara osäkert in i det sista. Jag tror inte att Bolund ska känna sig allt för trygg, säger Mårtensson.

– De är två väldigt olika kandidater som skiljer sig mycket i vad de trycker på. För Magnus är det hållbarhetsaspekten utifrån det sociala området medan Per är mer från miljö- och ekologihållet. Per har riksdagserfarenhet och Magnus har andra erfarenheter.

Valberedningen har föreslagit Per Bolund till nytt språkrör. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Magnus Wåhlin utmanar Per Bolund

Expressens rundringning visar att flera distrikt ännu inte tagit ställning. Miljöpartiet på Gotland ska bestämma sig först efter att språkrören presenterat sig på kongressen.

– Vi vill lyssna på de som kandiderar, sedan avgör vi det hela på plats. Det är ingen självklar kandidat än tycker jag. Jag har varit på kongressen i många år och det händer alltid saker där. Det är medlemsdemokrati, säger ordförande Anita Jonsson.

Samtidigt finns ett brett stöd för Per Bolund, bland annat i Uppsala.

– Han bedöms vara den med mest erfarenhet och har en annan politisk plattform, han är mer välkänd. Argumentet som många framförde på vårt möte var att vi inte kan lägga tid på att introducera en ny person, säger ordförande Niclas Malmberg.

”Vunnit mångas hjärtan”

Enligt ex-språkröret Birger Schlaug ser partiledningen Per Bolund som det trygga valet, som talar för regeringsuppgörelsen snarare än Miljöpartiet.

– Magnus har en djup förankring i grön ideologi och inte minst när det gäller frågor om fördelning och rättfärdighet. När språkrörskandidaterna varit ute och presenterat sig genom debatt så har Magnus vunnit mångas hjärtan, säger Schlaug.

– Jag tror också det skulle vara bra för partiet att ha ett språkrör som inte sitter i regeringen eller tvingas tala för usla uppgörelser som om det vore paritets politik. Hade det varit för femton år sedan hade Magnus vunnit med hästlängder, nu vet jag inte.

Ex-språkröret Birger Schlaug tror att en kandidat utanför regeringen är bra för Miljöpartiet. Foto: MARTINA HUBER

”Jag är ett oprövat kort”

Själv är Magnus Wåhlin positiv till stödet och understryker att många ännu inte bestämt sig. 

– Jag har hela tiden trott att jag har en chans, annars hade jag inte ställt upp. Sedan inser jag att Per Bolund är en bra kandidat med ett stort försprång. Jag är ett oprövat kort. Men jag tror att det finns en vilja för tydlig förnyelse med en kandidat som inte tillhör den innersta kretsen, säger Wåhlin.

Vad erbjuder du som Per Bolund inte gör?

– Vi måste våga prata fördelningspolitik och på ett tydligt sätt vara det feministiska alternativet i svensk politik. Vi måste bygga en aktivistisk och grön rörelse. Då är det en fördel att inte sitta riksdagen och vara minister, utan ha tid att finnas i hela landet och möta lokalavdelningar. Det skulle jag ha.

– Folk har uppfattat oss som ett parti för akademiker med goda inkomster och en bostadsrätt i Stockholm. Vi behöver en helt annan bredd och tydlighet i politiken.