Stödet till Sverige från Norge efter attacken

Stefan Löfven är på Socialdemokraternas kongress i Göteborg.
Foto: Björn Larsson Rosvall/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt som Stockholm samlades till manifestation för att hedra offren efter det misstänkta terrordådet, klev Stefan Löfven upp på scenen på s-kongressen i Göteborg.

Rösten bröts för statsministern som fick stöttande ord av norske partiledaren Jonas Gahr Störe:

– Vi kan känna smärtan. Precis som när Olof Palme blev mördad och Anna Lindh dödades, precis som den stöttning vi kände efter Utöya.

Redan i kväll flyger statsministern enligt uppgifter till Expressen tillbaka till Stockholm för en debatt om terror med övriga partiledare i SVT:s Agenda.

Gahr Störe, sedan 2014 partiledare för Arbeiderpartiet hade känslorna utanpå när han strax före Stefan Löfvens första och försenade anförande, tog till orda på s-kongressen i Göteborg.

– Kära Stefan. Ert Stockholm, vårt Stockholm har attackerats. Vi är i denna stund en familj, som står varandra nära, sa den norske partiledaren som presenterades som "Norges nästa statsminister" med blicken åt Stefan Löfven.

– När den ena av oss angrips, angrips den andra. Vi kan känna varandras smärta. Precis som när Olof Palme blev mördad och Anna Lindh dödades, och den stöttning vi kände efter Utöya. Stöttningen kom från en hel värld, sa Jonas Gahr Störe.


LÄS MER: Så lever Anders Behring Breivik i fängelset i dag


De dubbla terrorattentaten den 22 juli 2011 skakade inte bara Norge men en hel värld. Norrmannen Anders Behring Breivik detonerade först en bomb vid Regeringshögkvarteret i centrala Oslo, fortsatte till ett ungdomsläger på Utöya där han i en skjutmassaker dödade 69 barn och vuxna. Totalt 77 människor blev offer för Breiviks terror.

- Det vi upplevde den 22 juli och det ni upplevde i fredags är ett angrepp på kärnan i vårt sätt att leva. Fria liv i öppna samhällen, så som vi vill leva, sa Gahr Störe vidare och hyllade hur Stefan Löfven hanterat dagarna efter terrordådet på Drottninggatan.

- Du visade ditt ledarskap i dramat, med värme och fast hand.


LÄS MER: Stefan Löfven ställer in resan efter terrordådet 


Den svenska statsministern var märkbart rörd av Gahr Störes ord och stod tyst och blundade när han minuterna senare omvaldes som partiordförande på kongressen.

- Vi kommer aldrig att låta oss knäckas av denna terrorist, sa Stefan Löfven som hade svårt att hålla tårarna borta när han pratade om lastbilsattacken på Drottninggatan.

– Vi ska jaga dessa mördare med den samlade kraften i den svenska demokratin. Här finns inga kompromisser, sa Stefan Löfven och antydde att det ska bli hårdare tag i såväl kampen mot terrorism som gängkriminaliteten.

- Den som attackerar blåljuspersonal ska ha ett hårt och kännbart straff. Ingen ska attackera samhällets hjältar, säger Löfven

I kväll samlas enligt uppgifter till Expressens samtliga partiledare för terrordebatt i SVT:s Agenda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.